Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lijenčine, ustanite!

Samo dvije i pol minute vježbanja na dan − dovoljno!

Usain Bolt (1)
Marko Prpić/Pixsell
06.09.2012.
u 12:10

Intenzivna stimulacija mišića potiče jetru da uzme više masnoće iz krvi prije nego što je organizam pohrani na kritičnim mjestima, a time je manji rizik za razvoj srčanih bolesti

 

Za sve one kojima je muka od same pomisli na bilo kakvu fizičku aktivnost, pa i hodanje po stepenicama, stižu dobre vijesti. Čak i dvije i pol minute intenzivnog treninga na dan jednako je učinkovito kao i 90-minutno trčanje. Kratke i intenzivne aerobne vježbe, pokazala su istraživanja, bolje su za sprečavanje bolesti srca i krvnih žila nego dugotrajno i manje naporno vježbanje.

Istraživanje je obuhvatilo dvije grupe muškaraca, onih koji su pola sata umjerenim tempom hodali na pokretnoj traci, te onih koji su pet puta po trideset sekundi s pauzama od četiri minute "divljački" vozili bicikl. Drugi su dan obilno doručkovali i ručali obroke pune masnoća. Zatim su dali krv kako bi se provjerilo koliko im brzo pada razina masnoća u krvi kako bi se utvrdilo tko ima "bolje" predispozicije za obolijevanje od srčanih bolesti i zakrečenje žila s obzirom na zadržavanje masnoća. Hodači su smanjili masnoće za 11 posto, a biciklisti za 33 posto. Za postizanje tako dobrog krvnog testa kakav su postigli biciklisti potrebno je 90 minuta lagane aerobne aktivnosti poput trčanja ili bržeg hodanja.

Za ovo zanimljivo otkriće zaslužni su znanstvenici sa sveučilišta u Aberdeenu koji ovaj fenomen objašnjavaju time što intenzivna stimulacija mišića potiče jetru da uzme više masnoće iz krvi prije nego što je organizam pohrani na kritičnim mjestima.

Voditelj studije Stuart Gray naglasio je da ovakva vrsta vježbe vjerojatno neće toliko ojačati organizam, ali ga može učiniti izdržljivijim. Također smatra da su iznimno važne pauze između tih "nabijenih" aktivnosti, pa bi se cijeli trening mogao "rastegnuti" i na dvadeset minuta dnevno, prenosi Daily Mail

 

Komentara 1

FE
Felicijen
16:11 06.09.2012.

A je li dozvoljeno malo se odmoriti između prve i druge minute? Uz jednu žuju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije