Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako će djelovati

Na dan biste trebali popiti 4 čaše soka od šipka. Razlog vas može iznenaditi!

Šipak, nar
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/5
12.07.2016.
u 10:58

Gradi mišiće, zaustavlja starenje

Kemijski produkt urolitin A koji nastaje u našim tijelima kad konzumiramo sok šipka, jagode ili orahe testiran je u Švicarskoj kako bi znanstvenici odgovorili na pitanje koliko su uopće takve namirnice zdrave s obzirom na to da ih mnogi preporučuju.

Kako prenosi newscientist, urolitin A testiran je na crvima porodice Caenorhabditis elegans i običnim glodavcima.

Istraživanje je pokazalo da su životinje živjele dulje i mogle su se više i brže kretati. Miševi nisu razvili nove mišiće, što je potvrda kako vitamin urolitin A utječe na kvalitetu, a ne kvantitetu mišićne mase.

Kada je tim znanstvenika, predvođen Johanom Auwerxom pomnije pogledao slučajeve, shvatili su da urolitin pomaže pri gradnji i obnovi mišića tako što ih potakne na eliminaciju oštećenih mitohondrija – energetskih izvora stanica – što znači da preostaju zdravi mitohondriji, a to podiže razinu energije.

"Svrha je ustanoviti može li ovo biti potencijalna terapija za starije osobe", rekao je Auwerx. Jer, kako starimo, naši mišići ne mogu obavljati zadaću kao nekad, što dovodi do smanjene pokretljivosti i oštećenja.

A to nas dovodi do pitanja hoćemo li iz ovih stopa otići i očistiti, odnosno iscijediti šipak? Nema razloga da urolitin, ako djeluje na glodavce, ne djeluje jednako uspješno i na druge sisavce.

Auwerx naglašava da je sok od šipka i sam šipak više nego zdrav, ali morali biste popiti četiri velike čaše soka svakog dana kako bi doze bile jednake onima koje su dobile životinjice iz ovog eksperimenta.

>> Odlični razlozi da iskoristite sve blagodati šipka

Komentara 1

ZG
zg223
17:43 12.07.2016.

4 case soka od sipka,6 casa vode,litru mineralne,5 porcija povrca,puvo voca ali se nesmije ni zaboravit mesne i druge preradjevine....to ste sve napisali kroz reklame u samo zadnjih mjesec dana...da se uzme u obzir sve kaj objavljujete ljudi bi tezili po 500 kg svaki.a u drugom clanku jedite malo ali cesto i puno vjezbajte....omg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije