Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene

Otkriveno kako djeluje u mozgu: Kanabis smanjuje utjecaj bola

kanabis
Arhiva Večernjeg lista
03.01.2013.
u 16:30

Najnovije istraživanje oksfordskih znanstvenika pokazalo je da kanabis ne smanjuje intenzitet boli već je samo čini podnošljivijom

THC ili psihoaktivni sastojak kanabisa smanjuje aktivnost područja mozga odgovornih za emocije i patnju, otkrili su znanstvenici metodom skeniranja mozga. Drugim riječima, ova tvar ne smanjuje intenzitet bola nego ga čini podnošljivijim. Ovo otkriće pomoći će liječnicima da pacijentima olakšaju bol.

Na neke pacijente kanabis ili lijekovi na njegovoj bazi djeluju tako da se bol lakše kontrolira. Prema nekim studijama pokazalo se da kanabis nema tako pozitivan utjecaj ako se uzmu u obzir nuspojave.

– Kanabis ne djeluje na svakoga isto, pa na neke ima pozitivan utjecaj, dok kod drugih utjecaj i nije toliko dobar – rekao je voditelj studije Michael Lee, piše Daily Mail.

U istraživanju su Lee i njegov tim željeli proučiti nestaje li bol tijekom uzimanja kanabisa pa je jedna skupina zdravih muškaraca uzimala placebo, a druga 15 mg THC-a u obliku tableta. Mazani su kremom od čilija koja izaziva opekotine te im je mjerena jačina boli.

– Osobe koje su uzimale THC nisu osjetile žarenje na tom području, a bol su dobro podnosile – kazao je Lee.

Istraživanje se treba provesti na većem broju ispitanika tijekom duljeg razdoblja da se vide stvarni učinci THC- a na ljude koji trpe bol. Ovo je ispitivanje pokazalo da THC nema isti učinak na svaku osobu.

 

Komentara 1

LA
larala
21:19 03.01.2013.

oni otkrili ono što se vec odavno zna...mene sad samo zanima hoce li ulje od kanabisa postati dostupno širem krugu ljudi ili ce i dalje ostati samo privilegij za one koji imaju 2000-2500 eura za bocicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije