Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon upozorenja o mesu

'Čovjek je svejed, a karcinom ne prouzročuje namirnica, nego učestalost konzumacije'

meso, roštilj
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
27.10.2015.
u 10:45

Međunarodni institut za rak: meso i mesne prerađevine kancerogeni su za ljude

Nakon evaluacije više od 800 znanstvenih studija, radna skupina 22 znanstvenika iz deset zemalja okupljenih pri Međunarodnom institutu za rak (IARC) donijela je zaključak da je dokazana povezanost kancerogenosti i konzumacije crvenog mesa te mesnih prerađevina. Crveno meso znanstvenici su svrstali u grupu 2A kancerogenosti, što znači da je ono “vjerojatno kancerogeno za ljude”, dok su mesne prerađevine u skupini 1, što znači da su “ kancerogene za ljude” pa su u istoj skupini s duhanom i azbestom.

Ta klasifikacija, objašnjavaju iz Instituta, ne znači da su crveno meso i duhan jednako opasni za zdravlje, nego objašnjava razinu znanstvenih dokaza da je nešto rizičan faktor za obolijevanje od raka. U posljednjem slučaju to su mesne prerađevine, odnosno hrenovke, salame, kobasice... za koje u opisu nalaza Institut navodi zaključak studije prema kojem je za svakih 100 grama pojedenog crvenog mesa 17 posto veći rizik za obolijevanje od raka debelog crijeva. Također za svakih 50 grama pojedenih mesnih prerađevina taj je rizik veći 18 posto.

Jedimo više ribe

– To je vrlo ozbiljno upozorenje da moramo smanjiti unos mesa. Zašto stalno govorimo o mediteranskoj prehrani? Ona znači da dva puta tjedno jedemo ribu i stoga za mene ovo nije ništa novo jer znamo da osobe koje pretjeruju s unosom crvenog mesa i mesnih prerađevina statistički mogu češće oboljeti od karcinoma u odnosu na osobe koje neke obroke mesa zamijene drugim namirnicama – komentira dr. Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistica, napominjući kako nalaz Instituta ne znači da crveno meso i mesne prerađevine treba izbaciti iz prehrane.

Ne treba se posve odreći

Kako kaže, čovjek je svejed i rak ne prouzročuje namirnica, nego njezina količina, učestalost i postotak zastupljenosti u prehrani. A upravo je to i jedna od poruka zaključka te radne skupine u Institutu, koji je inače dio Svjetske zdravstvene organizacije.

“Jesti meso ima više zdravstvenih dobrobiti. Mnoge nacionalne preporuke za zdravlje savjetuju ograničavanje količine unosa mesnih prerađevina i crvenog mesa koji su povezani s povećanim rizikom i za srčane bolesti, dijabetes i drugo. Rizik se povećava s količinom konzumiranog mesa, ali podaci koji su bili dostupni za evaluaciju nisu bili dovoljni za zaključak o sigurnoj razini konzumacije”, objašnjenje je iz IARC-a. Drugi glavni zaključak jest kako se štetni spojevi u mesu stvaraju posebice pri njegovoj obradi, što nam je komentirao i prim. mr. sc. Egidio Čepulić.

– Problem su sušeno i dimljeno meso te ono pečeno na roštilju, za koje već odavno znamo da je opasno za želudac. U tim situacijama može doći do spojeva koji su kancerogeni – kaže prim. Čepulić.     

>>WHO i službeno objavio da prerađeno crveno meso povećava rizik od raka

>>Crveno meso važan izvor vitamina B12

Komentara 20

MA
majeltomoguce
13:16 27.10.2015.

A što je sa lisnatim tijestom i pekarskim proizvodima od njih? Po meni oni će ubiti više ljudi od mesa, jer se konzumiraju svakodnevno i više puta dnevno a sastoje se samo od bijelog šećera, brašna i puno rafiniranog ulja.

ST
Startrack
12:07 27.10.2015.

I sta sad bi trebao zivit na ribi i piletini. Zivim i zivjecu dok sam ziv na krmetini. Do cetrdesetih sam zivio na slanini i ajvaru. Od tada sam poceo jest i zelen al skoro uvjek krmetinu kao meso io i dalje. I ko kaze daje rostilj los za zeludac. Mozda za neke ljude. Ima nas na ovom svjetu koji imamo i perfekt zeludac i perfekt metabolizam. Zbog toga sto drugi imaju slab zeludac ja nemogu nac krmetine u fast foodu.

OI
oiramb
11:18 27.10.2015.

Nije problem u mesu, već u kemiji kojom se tretira u preradi. A i u uzgoju se žvotinjama hrani dodaje ono što inače ne jedu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije