Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Mit ili istina: Istezanje prije trčanja sprečava ozljede

vježbanje
Foto: Thinkstock
31.03.2015.
u 17:00

Statički mišić istežemo na maksimalnu amplitudu i u toj ga poziciji držimo dulje vremena, nakon toga ga opuštamo i ponovimo istezanje do maksimalne amplitude. To je nezaobilazno nakon treninga, ali ne prije treninga.

MIT: Istezanje prije trčanja sprečava ozljede

ISTINA Ovisi koje istezanje. Ono je vrlo važno, ali bitna je vrsta. Prije aktivnosti, treninga, a nakon zagrijavanja koje je obvezno, trebamo napraviti dinamičko istezanje. To je jako dobra priprema mišića za bilo kakav napor – bilo trening eksplozivnosti, trening snage... Međutim, ne smijemo raditi statičko istezanje. Ne mogu reći da se dogodilo pred mojim očima, ali kroz razgovor s pacijentima, naročito sa sportašima, nakon statičkog istezanja dolazi do ozljeda. Nije to nešto dramatično da puca koljeno, ali dolazi do npr. rupture nekog djela mišića, zatezanja mišića...

Statičkim istezanjem izgubili smo elastičnost mišića, a za trening nam treba upravo elastični, fini mišić koji se može skratiti i rastegnuti. Dinamično istezanje je lagano, npr. iskorak gdje se malo-pomalo dolazi do cijele amplitude pokreta, a zagrijava se i zglob.

Statički mišić istežemo na maksimalnu amplitudu i u toj ga poziciji držimo dulje vremena, nakon toga ga opuštamo i ponovimo istezanje do maksimalne amplitude. To je nezaobilazno nakon treninga, ali ne prije treninga. Znači, trening čini zagrijavanje (aerobna aktivnost), dinamičko istezanje, trening i statičko istezanje.

Ana Ružić, mag. kineziologije u kineziterapiji, Rehabilitacija Nova

>>Hoće li vježbanje trbušnjaka smanjiti masne naslage oko trbuha?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije