Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne ignorirajte simptome

Kašalj i temperatura često su jasni signali upale pluća

prehlada
Foto: Thinkstock
1/2
24.11.2014.
u 13:15

Takav se kašalj najčešće javlja tijekom noći ili rano ujutro

Koliko ste se puta nakon gripe, ali i obične prehlade, osjećali kao da je preko vas prešao vlak?

Koliko puta su vas boljeli i mišići za koje niste znali da ih imate? Za takve je simptome najčešće kriv – iscrpljujući kašalj.

To je simptom koji može upućivati na lakše, ali i na neke teške bolesti, a izuzetno je važno razlikovati vrste kašlja. Za razliku od vlažnog kašlja, suhi je neproduktivan i nema sluzi, a njegovi uzročnici mogu biti različiti. Kašljem organizam na prirodan način zrakom želi izbaciti ono što mu smeta. Mnoge infekcije dišnih puteva, poput prehlade i gripe, počinju suhim kašljem. Kako se sluznica isušuje, receptori postaju sve nadraženiji, što osobu tjera na kašalj.

Uzrok suhog kašlja može biti virus, ali s obzirom na to da je neproduktivan, teško je zaključiti. Uzrok suhog kašlja često može biti i nešto vrlo banalno, ali i takav kašalj nosi sa sobom zdravstvene rizike. Problem je što takav kašalj napreže organizam. Iz tijela se izbacuje kisik, troši se puno energije i oslabljuje se imunološki sustav.

– Suhi kašalj liječi se antitusicima koji smanjuju intenzitet refleksa kašlja. Neki banalni primjeri suhog kašlja mogu biti iritansi u sobi ili dvorištu, ali kašalj se može pojaviti i kada dišemo zrak koji sadrži nešto što nam nije ugodna mirisa. U takvim slučajevima možemo si vrlo lako pomoći jer čim se maknemo iz te okoline, kašalj će sam prestati. No, suhi kašalj može biti i jasan znak alergijske astme.

Taj kašalj najčešće se javlja tijekom noći ili rano ujutro, a najlakše ga je prepoznati po tome što dolazi naglo, suh je i uz otežano disanje. Najjednostavnije bi bilo reći da je to onaj kašalj kod kojeg osjetite nešto kao “sviranje” u plućima, objašnjava Zorislav Deverny, doktor opće medicine.

Suhi kašalj može se javiti nakon bolesti, ali i za vrijeme, a kašalj često potiču i vremenske prilike u kojima živimo za hladnijih dana u godini. Naime, niske temperature zraka na otvorenom, često u kombinaciji s vlagom i maglom, te suhi zrak u pregrijanim prostorijama pojačat će svaki kašalj.

Važno je stoga ne zanemariti ga jer kašalj je najčešće simptom koji jasno i glasno pokazuje da je odlazak liječniku – neizbježan. Stoga dr. Deverny upozorava:

– Suhi kašalj najčešće se javlja pri upali pluća ili kroničnom bronhitisu. U tom slučaju javlja se uz, primjerice, povišenu temperaturu, slabost organizama. Suh i dugotrajan kašalj može biti indikator bolesti pluća, grla, nosa, sinusa, ali i upućivati na bolesti srca. No, na bolest srca zadnje se posumnja.

>>Za zreli kašalj treba piti sirupe od jaglaca i trputca

>>TOP 5 'neobičnih' namirnica koje pomažu u borbi protiv gripe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije