Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kad stisne prehlada

Za zreli kašalj treba piti sirupe od jaglaca i trputca

prehlada
Foto: Thinkstock
17.11.2014.
u 10:31

Po vrsti, kašalj može biti suhi i vlažni, odnosno produktivni. Kod suhog nema sluzi, sekreta ili ispljuvka, a kod produktivnog ga ima.

Vrijeme viroza, prehlada i gripe ne može proći bez kašlja koji može biti vrlo iritantan i neugodan. Iako se kašalj najčešće liječi kod kuće, on je jedan od simptoma zbog kojih najčešće odlazimo kod liječnika.

Po vrsti, kašalj može biti suhi i vlažni, odnosno produktivni. Kod suhog nema sluzi, sekreta ili ispljuvka, a kod produktivnog ga ima. Često ju je teško iskašljati, a najproduktivniji kašalj nastaje na dušniku.

Recimo kod bronhitisa, upale dušnika i bronha. Češće se pojavljuje u zimskim mjesecima, a najviše pogađa malu djecu. No traje kratko i nije potrebno liječenje antibioticima – objašnjava dr. Zorislav Deverny, liječnik opće medicine.

Napominje i kako se prema sekretu produktivnog kašlja može postaviti dijagnoza.– Ako je sekret, primjerice, proziran i vodenast, riječ je o virusnoj infekciji. Iako to ružno zvuči, riječ je o normalnoj prehladi kod koje ne pomažu antibiotici. Uspješno se liječi kod kuće i nestaje za nekoliko dana. Ako je pak sekret gust, žućkaste ili zelenkaste boje, riječ je o bakterijskog infekciji – kaže liječnik.

Na oslabljeni imunosustav i zanemarenu virusnu infekciju može se “nakalemiti” bakterijska infekcija. Tada se suhi kašalj pretvara u produktivni.

– Mnoge infekcije dišnih putova počinju sa suhim kašljem, poput prehlade i gripe. No nakon nekoliko dana sluznica dišnih puteva počinje proizvoditi više sluzi i nastaje produktivni kašalj koji se liječi ekspektoransima odnosno eteričnim uljima eukaliptusa, anisa i majčine dušice ili saponimima, sirupima jaglaca, trputca i slično – zaključuje doktor Deverny.

>>Čajeve iz Koprivnice piju u Kini, Južnoj Koreji, Japanu i Argentini

>>Ovako ćete se riješiti prehlade u samo 24 sata!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije