Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako vi spavate?

Jedino gore od nedostatka sna je ovo

spavanje
Foto: Thinkstock
02.11.2015.
u 12:00

Da je ometan san puno gori od bilo čega pokazuje istraživanje provedeno u zdravstvenoj ustanovi Johns Hopkins Medicine

Od nedostatka sna puno je gore imati ometan san, odnosno nekoliko buđenja tijekom noći. Ako vam se čini da vam možda šest sati sna neće biti dovoljno da se ujutro osjećate odmorno, ništa se odmornije ne bi osjećali da ste spavali osam sati ali uz nekoliko buđenja, poput primjerice odlaska na toalet što je česta pojava kod trudnica ili buđenja zbog djetetova plača.

Da je ometan san puno gori od bilo čega pokazuje istraživanje provedeno u zdravstvenoj ustanovi Johns Hopkins Medicine. Oni su istraživanje proveli na 62 zdrave osobe na kojima su promatrali tri različite vrste spavanja: prisilno buđenje tijekom noći, zakašnjeli odlazak u krevet i neometani san.

Prije svakog odlaska na spavanje, ispitanici su dobili upitnik o noći ranije, odnosno kako se osjećaju i jesu li umorni, a kako bi mjerili kvalitetu njihova sna.

Učestala buđenja tijekom noći nisu strana roditeljima s novorođenčadi ili malom djecom, ako i zdravstvenim djelatnicima koji rade dežurstva.

Takve su osobe, pokazalo je istraživanje, bile izuzetno loše raspoložene.

Nakon tri noći, istraživanje je pokazalo da su oni koje su budili 8 puta tijekom noći već nakon prvog dana bili loše raspoloženi.

– Kada vam nešto ometa san nemate priliku proći sve faze spavanja koje čovjeka naposljetku čine ujutro odmornim – pojašnjava Patrick Finan, glavni voditelj studije.

>> Ne spavate dobro i budni ste u 3 ujutro? Probajte dvofazni san

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije