Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeme je bitno

7 vrsta boli zbog kojih biste odmah trebali nazvati liječnika

glavobolja, migrena
Foto: Thinkstock
17.06.2014.
u 07:15

Otkrijte koji su to simptomi zbog koji biste odmah trebali nazvati liječnika

Bol često zanemarujemo, no postoje trenuci kada nema mjesta za kontempliranje već je jedino što biste trebali učiniti - nazvati hitnu.

Woman's Health donosi koji su to simptomi koje se ne smije ignorirati.

1. Sijevajuća glavobolja

Bol u glavi koja se javi iznenada i nepodnošljiva je mogla bi ukazivati na pukuće aneurizme. Moguće je i da vam se pojavi vrtoglavica i zamagljen pogled.

2. Kad vas probudi bol u zubu

Stres je jedan od glavnih razloga zašto netko noću škrguće zubima. Često škrgutanje može uzrokovati upalu živaca u zubima i uništenje zaštitnog sloja. Moguće je i da vam zubi puknu skroz do korijena.

3. Tupa bol koja počne u trbuhu, a postaje sve oštrija i kreće se prema desnoj strani

Ako osjetite ovu bol, savjetuju liječnici, odmah se javite u Hitnu službu. Moguće je da se radi o puknuću slijepog crijeva.

4. Bol u sredini leđa praćena povišenom temperaturom

Ovo stanje moglo bi upućivati na infekciju bubrega. Infekciju je lako zamijeniti za probleme s probavom, no obratite se liječniku da utvrdi o čemu se točno radi.

Infekcija bubrega često krene od infekcije urinarnog trakta.

5. Meka točka na mišiću lista na nozi

Ako primijetite da je mali dio na nozi  bolan, moguće je da se radi o krvnom ugrušku u venama.

Mjesto na dodir može biti crveno i toplo. Krvni su ugrušci češći kod osoba koje koriste oralnu kontracepciju ili su se dugo vozile sjedeći u automobilu ili avionu. Ako je to slučaj i kod vas, pričekajte dan ili dva prije odlaska liječniku. Ali, nemojte čekati duže od toga ako se stanje ne promijeni. Ugrušak može narasti i krenuti prema plićima te začepiti krvne žile i dotok krvi.

6. Kad menstrualni grčevi ne prestaju ni nakon lijekova

Bolne menstruacije mogle bi upućivati na endometriozu, stanje pri kojem tkivo raste izvan maternice, a opasno je za plodnost. 40 do 60 posto žena koje imaju bolne mjesečnice imaju endometriozu.

Ako ne planirate začeće, ginekolog vam može propisati oralnu kontracepciju, a ako se bol nastavi moguće je i kirurško odstranjivanje tkiva.

7. Iznenadna bol u predjelu između lopatica

Bol u ovom predjelu mogla bi upućivati na srčani udar. Oko 30 posto osoba koje su pretrpjele srčani udar nisu osjetile pritisak u prsima. Bol između ramena karakterističan je simptom za srčani udar kod žena, kao i bol u čeljusti, kratak dah te vrtoglavica. Ako osjetite ove simptome, trebali biste odmah nazvati 112.

>>7 znakova o zdravlju koje vam šalje tijelo, a na koje ne biste smjeli odmahnuti rukom

>>Zanima vas koliko dugo ćete živjeti? Riješite test i doznajte

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije