Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove ideje

5 razloga zašto biste danas trebali preskočiti doručak

zdrava prehrana
Foto: Shutterstock
24.09.2014.
u 08:06

Ako ste ujutro gladni i osjećate da vam doručak daje potrebnu energiju da započnete dan, nemojte ga preskakati, ali ako ste od onih koji ujutro ne mogu jesti, ne biste se trebali prisiljavati

Doručak  je najvažniji obrok u danu. Tako barem tvrde nutricionisti.

Doduše, ne svi.

Dr. John Berardi, osnivač Precision Nutritiona, kaže da nije zgorega ponekad ga preskočiti.

– Većina klijenata s kojima radimo uglavnom doručkuje, ali zato da bi lakše implementirali u prehranu naviku jedenja više malih obroka i spriječili se da posegnu za "zabranjenim namirnicama".  Ako ste  disciplinirani i jedete raznovrsnu hranu, doručak ne mora biti najvažniji obrok u danu, kazao je za Yahoo Health.

Berardi napominje da pravila oko doručka ne moraju više biti rigidna.

Ako ste ujutro gladni i osjećate da vam doručak daje potrebnu energiju da započnete dan, nemojte ga preskakati, ali ako ste od onih koji ujutro ne mogu jesti, ne biste se trebali prisiljavati. Zašto?

Evo njegovih 5 razloga zašto je OK preskočiti doručak.

1. Ne utječe na ubrzanje metabolizma

To što ste doručkovali ne znači da će se metabolizam sad odmah pokrenuti s mrtve točke. Ono što će utjecati na njega jest količina kalorija koju unosite kao i kombinacija proteina, ugljikohidrata i masti u obrocima.

2. Spriječite prejedanje

Ako preskočite doručak, možete pojesti manje većih obroka tijekom dana umjesto šest manjih obroka koji ne moraju nužno utažiti vašu glad.  Više manjih obroka može voditi do još više manjih obroka, pa još onda samo jedan obrok i  na kraju dana pojeli ste previše.

Veći obrok utažit će glad pa na koncu dana završite s manjom količinom unesenih kalorija, što onda može voditi do gubitka kilograma, navodi ovaj nutricionist.

3. Isplatit će vam se

Čak i ako samo ponekad preskočite doručak, to ima pozitivne posljedice. Post snižava razine inzulina, zbog čega dolazi do povećanja osjetljivosti inzulina važne za regulaciju šećera u krvi. Istovremeno, tijelo će lučiti više hormona rasta koji pomaže očuvanje mišića i sagorijevanje masnog tkiva.

4. Otjerat će ugljikohidrate

Preskakanje doručka može pomoći u kontroli unosa ugljikohidrata tijekom dana. Većina nas jede previše rafiniranih UH i masti, a premalo proteina. Preskakanjem doručka preskačete i uobičajene loše namirnice koje su čest izbor za prvi obrok – tost, žitarice i sl.

Ovo neće upaliti ako za ručak navalite na tjesteninu.

5.  U skladu sa željama

 Neke osobe ujutro jednostavno nisu spremne za jelo, zato osluhnite tijelo. Ako ste gladni, navalite Ako niste, ne morate.

Možda je recept za vas voda s limunom ili čaj.

>>Jedite navečer bez grižnje savjesti! 5 pravila o zdravlju koja smijete prekršiti

>>Doručak ipak nije najvažniji obrok. 5 novih zaključaka o prehrani

Komentara 1

PE
petarristovic77
14:50 17.02.2016.

Lepo receno, jako dobar tekst. Mene dosta zanima ishrana kao i vezbanje, istrazivao sam dosta i mogu da kazem da mi samo povremeni post (intermittent fasting) odgovara, a i deluje :) https://intermittentfastingdebunked.wordpress.com/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije