Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjerite simbole

Znate li koji je rok trajanja kozmetičkim proizvodima koje stalno koristite?

make up
Foto: Thinkstock
23.04.2014.
u 17:00

Proizvodi koji ne sadrže vodu (puderi, sjenila za oči, ruževi...) znatno su otporniji i njihov rok trajanja može biti duži od dvije godine.

Na svakom proizvodu nalazi se simbol – otvorena kutijica s upisanim brojem i velikim slovom M.

Broj označava koliko mjeseci nakon otvaranja taj proizvod zajamčeno zadržava sve svoje karakteristike. Najosjetljiviji proizvod na moguće kontaminacije je maskara, a zatim slijede kreme koje se iz pakiranja i kutijica uzimaju prstima te ih zato treba iskoristiti u deklariranom roku.

Proizvodi koji ne sadrže vodu (puderi, sjenila za oči, ruževi...) znatno su otporniji i njihov rok trajanja može biti dulji od dvije godine. Promjena mirisa prvi je signal da proizvod više ne treba upotrebljavati. Ako preparat promijeni i boju, teksturu i izaziva drukčiji osjećaj na koži prilikom nanošenja, bacite ga odmah jer u suprotnom riskirate da izazovete iritacije, nastanak akni, pa čak i ozbiljne upalne procese na koži.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Naravno, svi smo skloni da omiljeni ruž ili sjenilo upotrebljavamo godinama, jer traju i traju, a i mala je vjerojatnost da za svaki ruž pouzdano znamo kada smo ga prvi put upotrijebili i kada mu ističe rok trajanja. Ovi proizvodi najčešće ne sadrže vodu i, pravilnim čuvanjem, mogu zadržati svoje karakteristike i dvije-tri godine.

Međutim, bacite ih ako počnu čudno mirisati ili promijene boju – bolje je odreći ih se nego riskirati.

>>Treba li šampon mijenjati svaka 3 mjeseca i je li rezanje zanoktica štetno?

>>3 vječna make up problema svake žene

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije