Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Mistični predsjednik Mesić

05.07.2007.
u 19:56

Da Hrvatska drži do vladavine prava, u Saboru bi već bio otvoren postupak njegova opoziva zbog kršenja ustavnih odredbi." To je stajalište bivšeg državnog odvjetnika Krunislava Olujića. A riječ je, dakako, o Mesićevu upletanju u slučaj Zagorec. No ni vlasti ni većini oporbe pokretanje opoziva ne pada na pamet.

Prvo, zato što mu se u izbornoj godini ni jedni ni drugi ne žele zamjeriti. I drugo, zato što je Hrvatska na ovakva Mesića odavno navikla. Njegovi se postupci ne mjere ni ustavnim ovlastima ni zakonitošću, nego se pripisuju njegovoj osebujnoj ličnosti i opravdavaju mističnošću njegove predsjedničke uloge. Dio politike i javnosti Mesića je kanonizirao, a kad je tko kanoniziran, izvan je Ustava i zakona, izvan logike i prosudbi koje vrijede za druge ljude, i izvan posljedica koje se snose za svoje ponašanje.

Na žalost, i državni odvjetnik Bajić pristao je na Mesićevu svetačku nedodirljivost, ali upavši u protuslovlje koje vidi i malo dijete. Prvo je rekao da Mesić nije povrijedio trodiobu vlasti, jer na njega, državnog odvjetnika, nitko nije utjecao. A kad su ga novinari upitali što misli o nagodbi nuđenoj Zagorcu, odgovorio je:  To pitajte Perkovića!

Sad se i Mesića i Sanadera i Bajića nastoji iskupiti dramatičnom verzijom o "udaru na državni vrh" kojega  gle apsurda!  uopće ne bi bilo da mu Mesić i Bajić nisu kumovali. Ali ovaj slučaj nije novost, jer Mesić iza sebe ima propalu predaju Gotovine, opomenu koju je zaradio od sudačke udruge zbog upletanja u proces protiv Glavaša, i trijumfalizam nakon akcije Maestro  kao da ju je on vodio.

U svim tim slučajevima opsjednut je istjerivanjem pravde za strašne grijehe iz devedesetih godina, iz vremena Tuđmanove vlasti. Gotovina mu je bio dokaz da je ta vlast utapala druge da bi sačuvala sebe, te tako generalu nije dopustila razgovor s haaškim istražiteljima. Glavaš mu je dokaz da nije sankcionirala hrvatske zločine u ratu. Akcija Maestro potvrdila je korupciju i pljačku u privatizaciji, a Zagorec je "krunski dokaz" još jednog velikog kriminalnog mita iz devedesetih  ratnog profiterstva.

Stjepan bi Mesić cijelu zemlju htio opteretiti obračunom s prošlošću jer je sam tom prošlošću najviše obuzet  i zato što je u njoj i te kako sudjelovao i zato što bi se htio osvetiti onima s kojima se razišao.  Ako bi kriminal iz devedesetih godina i bio posve istražen i sankcioniran, na čemu trebaju raditi policija, tužiteljstva i sudovi, bilo bi to polaganje računa jednoga razdoblja (i njegovih protagonista) za to razdoblje, kao što Mesić mora polagati račune za vrijeme u kojem je predsjednik države.

Otkad su Račanova koalicija i Mesić bili preuzeli Hrvatsku, na mahove se govorilo o čak 16 milijardi dolara iznesenih vani, a Mesić i danas govori o stotinama milijuna dolara na stotinama računa s kojih su krali ratni profiteri. Te bajkovite svote (uostalom, dajte ih već jednom nađite!) ne služe ničemu drugome nego razdraživanju naroda, žigosanju devedesetih i izbjegavanju odgovornosti za vrijeme od početka 2000. godine.

A u to se vrijeme Hrvatska zadužila razmjerno više nego ikad ijedna zemlja u povijesti (na što je trošen taj novac!?), te postala politička i gospodarska kolonija, a od ratnog pobjednika prometnuta je u ratnog krivca. I imala je na desetke afera za koje Mesić nije pokazao nimalo zanimanja dok neprekidno obnavlja mit o kriminalnim devedesetim, i dok njegove savjetnike kod Zagorčevih ljudi "najviše zanimaju podaci o tajnim računima obitelji Tuđman". Tako Hrvatska mora trpjeti osvetoljubivost čovjeka frustriranog potpunom povijesnom inferiornošću u odnosu prema prvom hrvatskom predsjedniku.

Želite prijaviti greške?