Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAROMETAR

MOST HDZ-u i SDP-u šalje službene uvjete za formiranje Vlade

Božo Petrov
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
08.09.2016.
u 13:40

'Mi se nećemo više zafrkavati i gubiti vrijeme. U poslovni odnos ne ulazite s osobom koja je neradnik i želi vas prevariti'

MOST danas SDP-u i HDZ-u i službeno šalje uvjete bez kojih neće pristati na suradnju i formiranje Vlade nakon izbora, najavio je na chatu Barometra Božo Petrov, komentirajući uvjete koje su prije tjedan dana postavili, a na koje im još nitko nije odgovorio. Tvrdi kako nije riječ o ultimatumu, jer traže pet posto onoga što i HDZ i SDP obećavaju svojim biračima.

'Mi se nećemo više zafrkavati i gubiti vrijeme. U poslovni odnos ne ulazite s osobom koja je neradnik i želi vas prevariti', kaže Petrov.

Nakon opaske korisnika Barometra da to ne bi trebala biti pitanja koja se rješavaju preko medija i da nisu službeno uputili svoje uvjete, Petrov je rekao: 'Što se tiče službenosti, ako ne čitaju medije, ovog trenutka molim suradnike da službeno s povratnicom pošalju ono što smo zatražili javno. Danas će im biti dostavljeno'.

'Tražili smo namjerno pet posto onoga što oni obećavaju svojim biračima da ne bi rekli da smo nerealni. Napravili smo to preko mehanizma kojim su se oni koristili, da ne bi rekli da je eksperiment, i dali im priliku da se pokažu. Sve smo napravili da bismo pokazali i odgovornost i želju da se nešto promijeni', kazao je Petrov. Na pitanje je li proceduralno realno i moguće izglasavati zakone dok nije formirana Vlada, Petrov podsjeća da su se u 6. i 7. sazivu Sabora i HDZ i SDP koristili tim mehanizam koristili, da je SDP 2011. mijenjao zakone prije formiranja vlade

Što je pak Petrov odgovorio na pitanja o tome tko može biti premijer Vlade u kojoj bi MOST sudjelovao, kao i na ostala brojna pitanja o mogućoj suradnji i budućim potezima MOST-a, moći ćete čitati u cjelovitom prijenosu chata koji ćemo uskoro objaviti.

Podsjetimo, MOST zahtijeva da se izmjenama zakona u prvih mjesec dana od konstituiranja Sabora mogućnost preferencijalnog glasovanja proširi s jednog na tri kandidata, da se zabrani kandidiranje osoba osuđenih za teška kaznena djela, zlouporabu položaja, ovlasti i primanje mita, da se zakonom smanje iznosi za financiranje političkih stranka te da plaće saborskih zastupnika budu vezane za njihove aktivnosti i dolaske na posao.

Traže, potom, hitno proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu. izmjenu Ovršnog zakona kojom građani s jednom nekretninom ne bi smjeli završiti na ulici, a smanjile bi se i manipulacije ovrhama i uvele kazne za nepoštene i nesavjesne ovrhovoditelje.

Četvrti zahtjev je novi Zakon o HRT-u, odnosno ograničavanje mjesečne pristojbe na najviše 65 kuna, te da sama javna televizija ubuduće provodi ovrhe umjesto da one služe za nabijanje visokih troškova i milijunske zarade javnih bilježnika i povlaštenih odvjetničkih tvrtki.

Traže i uvođenje nadzora Državne revizije nad poslovanjem Hrvatske narodne banke te izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi po kojima općine i gradovi najviše 15 posto svojih prihoda smiju trošiti na plaće zaposlenih. Na kraju, traže trenutačno ukidanje poreza na tvrtku za mala i srednja poduzeća, čime bi se dala simbolična potpora poduzetnicima i pokazao smjer kojim treba ići. 

>> Ključni 'igrači': Evo tko je potreban HDZ-u, a tko Narodnoj koaliciji da bi došli na vlast

Ključne riječi

Komentara 26

DU
Deleted user
14:12 08.09.2016.

Božo ima ražanj a zec u šumi...de malo sačekaj....

Avatar johny21
johny21
14:07 08.09.2016.

Opet ovi nešto uvjetuju?? Jesu bili kod javnog bilježnika???

77
777CRO
14:29 08.09.2016.

Bravo Božo ... Ti si pravi lider ... Kako si samo liderski štitio i štitiš SDP kriminalce , izdajnike ... Sta je sa ostojicem ,jovanovicem , kresom i Zoranom Milanovićem , Kotromanovićev ... Božo mali pionir ... Pravi lider Haha ha. Koji cirkus sef mosta koji nigdje ne vodi ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?