Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Među najlošijima u Europi

Zube peremo tek svaki peti dan, četkicu mijenjamo jednom godišnje

10.09.2014., Zagreb - Okrugli stol i besplatna radionica o higijeni zuba u organizaciji Vecernjeg lista, Ordinacije i Albidusa odrzani su u Novinarskom domu.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/17
11.09.2015.
u 15:19

Među najlošijima smo u Europi po pitanju oralnog zdravlja, stomatolozi tvrde da je to uglavnom zbog neznanja i zato što ne ulažemo u prevenciju

Higijenske navike Hrvata i njihovo oralno zdravlje jako su loši! Dok u Europskoj uniji tzv. KEP index (pokazatelj karijesa, izvađenih i plombiranih zubi) iznosi 1,7, a u razvijenim zemljama pada i do 0,7, prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj je ta brojka – 4,1. Među ostalim, to znači da svaki 12-godišnjak ima četiri pokvarena zuba, istaknuo je dr. Željko Rotim, liječnik dentalne medicine, na okruglom stolu o higijenskim navikama i oralnom zdravlja Hrvata u organizaciji Večernjeg lista i Ordinacije.hr te partnera Albidus, zastupnika proizvoda Curaprox, povodom Europskog dana oralnog zdravljau povodu Europskog dana oralnog zdravlja, na kojem je prisustvovao iznenađujuće veliki broj zainteresiranih građana.

Zubni konac nije dovoljan

Po tome smo među najlošijima u Europi, a razlog je, tvrde stomatolozi koji su se jučer okupili u Novinarskom domu, neznanje. Mnogi i ne znaju kako pravilno prati zube, pa su okupljenima i pokazali kako to činiti. No ima i onih koji zube ne peru često, pa ispada da prosječan Hrvat pere zube tek svaki peti dan, a četkicu mijenja jednom godišnje.

– Pacijenti nemaju kontinuitet u kontrolnim pregledima, koji bi trebali biti dva puta godišnje – rekla je Marijeta Jerkin, dr. med. dent., te dodala da 80 posto populacije boluje od nekog oblika paradentalne bolesti, dok više od 90 posto boluje od karijesa. Zubara bi trebalo potražiti već nakon prvog krvarenja desni, što je prvi pokazatelj paradentalne bolesti. Bitno je i ne čistiti zube samo četkicom te posvetiti pozornost i međuzubnom prostoru.

– Četkicom se očisti samo 3/5 zubnih površina, a 40 posto ostataka od hrane ostane među zubima – kaže Jerkin. Najbolje je to učiniti sitnim interdentalnim četkicama, dok se zubnim koncem ne obuhvaća cijeli međuzubni prostor, a često se čisti na neadekvatan način pa dolazi do ozljeda.

U ustima 750 bakterija

Nakon pranja potrebne su samo dvije sekunde da se nakupe prve bakterije.

– Ubrzo se u ustima nakupi čitav niz mikroorganizama, u tom dijelu tijela živi čak 750 različitih bakterija – rekao je prof. dr. Andrija Petar Bošnjak s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Bitno je, naglasili su stomatolozi, malim kružnim pokretima prati zub po zub, tako da je polovica četkice na zubu, a polovica na zubnom mesu.

– Četkicu je bitno držati u položaju u kojem držimo olovku kad pišemo i ne jako pritiskati – naglasila je Kaja Gmaz, dr. med. dent.

>> VIDEO Istina ili laž: Uništavaju li se zaista zubi za vrijeme trudnoće

>> Imate zubni kamenac? Možda imate i ove bolesti

Komentara 9

TO
tolitol
16:56 11.09.2015.

Da mi je samo znati kako li je novinarka došla do zaključka da prosječni Hrvat pere svakih pet dana zube. Naime, taj se "briljantni" zaključak iz članka ne da iščitati. Tim više jer uopće nije jasno kako je moguće da uz tobože tako katastrofalnu higijenu Hrvat, ako je sudeći po njezinim zaključcima, mijenja četkicu nakon samo 70 uporabi. Naime, uz prosjek pranja svakih pet dana, četkica bi se komotno mogla promjeniti svake 3 do 4 godine. Sve mi se čini da ovdje nešto gadno smrdi, no bojim se da to nisu zubi "prosječnog" Hrvata. Prije će biti senzacionalizam za kojim trči naš prosječni novinar Hrvat.

BA
balic
15:58 11.09.2015.

Neznam koji vi prosjek uzimet kad ovako sta pisete,prosjek vase okoline ,il ? Mi redovno peremo zube i ne sama jednom na dan ili svakih pet dana,fujjjj..kao sto se i svako jutro tusiramo ..Moja majka je 85 godina ima svee njene zube da bi joj pojedinci od vas zavidili na njima.Prema tome ne pisite gluposti o nekom prosjeku.Ima vise onih koji do sebe,osobne higijene i zdravlja drze.

AM
ameris
15:49 11.09.2015.

I pored tih podataka ..uopće ne stojimo tako loše ako uzmemo u obzir prosječan broj zubi kod prosječnog 60 godišnjeg Hrvata !Naime..u tom slučaju,peremo dva puta češće zube od prosječnog Austrijanca, ne ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije