Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više je razloga...

'Zoom umor': Znate li zašto video pozivi iscrpljuju više od razgovora uživo?

Shuttershock
10.11.2020.
u 10:30

Aspekti naših života koji su prije bili odvojeni - posao, prijatelji, obitelj - za mnoge se sad odvijaju na jednom mjestu. Istovremeno, jedini prostor za interakciju nam je ekran računala.

Od kad je počela pandemija videopozivi se koriste više nego ikad prije, a mnogi su primijetili da im je takva online komunikacija teža i iscrpnija od uobičajenog razgovora, licem u lice. Sveučilišni profesor Gianpier Petriglieri koji se bavi održivim učenjem i razvojem na radnom mjestu kaže kako je jedan od razloga zašto nas Zoom iscrpljuje to što nam je za video poziv potrebne bolja koncentracija i veći fokus nego za razgovor u živo.

- Kod video poziva procesuiramo puno više neverbalnih znakova; poput izraza lica, tona i visine glasa i govora tijela; što nam troši puno energije. - objasnio je Petriglieri za BBC.

Foto: Shuttershock

Osim toga, kaže, zbog vremenske odgode na telefonu i online gdje zvuk i slika kasne oko 1,2 sekunde, odgovor osobe s kojom razgovaramo može zvučati distanciran ili 'hladan', nedovoljno usredotočen ili srdačan.

- Drugi izazov je tišina koja se događa koja u običnom razgovoru ima svoj prirodni ritam. No kad se dogodi u video pozivu, zabrinemo se je li sve u redu s tehnologijom, a ljudima stvara i nelagodu - kaže Petriglieri i dodaje da je istraživanje njemačkih akademika iz 2014. pokazalo je da kašnjenja u telefonskim razgovorima ili online konferencijama negativno utječu na našu sliku o drugima - naime 1,2 sekunde bilo je dovoljno da ispitanici svoje sugovornike dožive kao 'neprijateljski nastrojene i nedovoljno usredotočene'.

Osim toga, kaže Petriglieri, pred kamerama smo svi smo itekako svjesni da nas netko promatra, pa nam se stvara i socijalni pritisak i obuzme nas osjećaj sličan kao kod javnog nastupa.

Foto: Zoom

- A mnogima je teško i ne gledati svoje lice ako se vide na ekranu i zaboraviti na kameru - dodao je Petriglieri .

Premda video chat očito stvara dodatnu količinu stresa, umor od video konferencija ne može se pripisati samo tome jer i trenutne okolnosti - 'lockdown', izoliranost, karantena i rad kod kuće - također mentalno iscrpljuju.

- Aspekti naših života koji su prije bili odvojeni - posao, prijatelji, obitelj - za mnoge se sad odvijaju u istom prostoru - kaže Marissom Shuffler, izvanredna profesorica sa Sveučilištu Clemson.

Uspon na Sinjal, najviši vrh Hrvatske

1/3

- Raznolikost je zdrava - kaže Shuffler, a kad se smanji postajemo ranjiviji na negativne osjećaje.

Naime, većina naših društvenih uloga inače se odvija na različitim mjestima, što sad nije slučaj.

- Zamislite da odete u bar i tamo razgovarate sa profesorom ili šefom s posla, onda sretnete roditelje ili se nađete i s prijateljem... To se mnogima sada događa. Zatvoreni smo u vlastitom prostoru, a jedini prostor za interakciju nam je ekran računala - pojasnila je Shuffler.

Foto: Shuttershock

Kako ublažiti umor od video poziva?

Oba stručnjaka predlažu ograničavanje video poziva na one neophodne, a treba, kažu, razmisliti i jesu li oni uvijek najučinkovitija opcija. Osim toga, Shuffler preporučuje i da se odvoji neko vrijeme za razgovor s kolegama prije samog sastanka. 

- To je način da se ponovno povežete sa svijetom i da zadržite povjerenje u ljude te smanjite umor i tjeskobu - kaže, a predlaže i da se maksimalno iskoristi vrijeme između video sastanaka.

- U međuvremenu se protegnite, izađite na zrak, popijte nešto ili malo vježbajte -  poručili su.

Joe Biden svoju je suprugu Jill pet puta prosio, dok nije rekla - da!

Joe Biden svoju je suprugu Jill pet puta prosio, dok nije rekla - da!

Joe Biden svoju je suprugu Jill pet puta prosio, dok nije rekla - da!

Objavljuje Večernji list u Ponedjeljak, 9. studenoga 2020.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije