Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dulje će trajati

Znate li kako pravilno čuvati svoje namirnice? Stručnjak tvrdi da biste neke trebali - oprati octom!

Shutterstock
28.10.2022.
u 06:00

Iako nitko ne želi jesti ustajalu hranu, postoje načini da vaše namirnice potraju i nakon datuma valjanosti

Produljivanje vijeka trajanja hrane štedi novac i smanjuje bacanje, a postoje načini da namirnice potraju i nakon datuma valjanosti. Nick Drewe, stručnjak za štednju iz WeThrifta, podijelio je savjete s kojima će vam hrana dulje trajati; a on preporučuje da za dulji vijek neke namirnice spremate u jednokratne vrećice, a neke čak operete octom, piše Express.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

Začinsko bilje

Kako bi začinsko bilje trajalo dulje, Nick savjetuje da uklonite sve trake ili plastične vezice, stavite ga u posudu i operete pod mlazom hladne vode. Nakon toga ga stavite u čistu kuhinjsku krpu da se osuši, pa ga zamotajte u vlažni ubrus, a zatim stavite u plastičnu vrećicu za višekratnu upotrebu ili u nepropusnu plastičnu kutiju. Tako bi začinsko bilje trebalo duže ostati svježe i ukusno.

Bobičasto voće

Kako bi bobičasto voće dulje ostalo svježe, možete ga oprati u octu, savjetuje stručnjak, "ali razrijeđenom s vodom, što će mu produžiti život do dva tjedna".

Povrće

Povrće prvo treba očistiti i osušiti, a zatim staviti u nepropusne posude s malo vode. To omogućuje povrću poput celera da traje do mjesec dana. Jedna od biljaka najtežih za njegu je bosiljak, kako kaže Nick, a njegov je savjet da ga stavite u vazu s vodom, poput cvijeća i zalijevate jednom tjedno.

Voće

Kako bi jabuke i ostalo voće održali svježima, stručnjak savjetuje da napravite svoj vlastiti sprej za voće koji će mu pomoći. Sve što trebate je pomiješati 230 ml octa, 230 ml vode i pet kapi limunovog soka pa lagano poprskati po voću. 

Zanimljivo je i da pohranjivanje kriške kruha u staklenku za kekse može pomoći da oni dulje budu svježi i mekani u sredini. Keksi će izvući vlagu iz kruha, što im omogućuje da zadrže svoj ukus i teksturu. Također, mnogi ljudi stavljaju hranu u hladnjak kako bi duže trajala, no neke namirnice imaju bolji okus kada se ostave u kuhinjskom ormariću. To je slučaj s na primjer kečapom koji je pun konzervansa pa mu ne treba hladnjak, a ako ga držite u kuhinjskom ormariću okus će biti puno bolji. 

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije