Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA VIŠE IZGOVORA

Znanstvenici razvijaju lijek za zaboravljive

20.01.2009.
u 11:55

Ako ste među onima koji uvijek zaboravljaju rođendane ili godišnjicu braka, obradovat će vas vijest da bi se u prodaji uskoro trebala naći tableta za bolje pamćenje. Znanstvenici ustvari pokušavaju proizvesti blažu varijantu tablete za liječenje Alzheimerove bolesti, a novi lijek u prodaji bi se trebao naći za nekoliko godina.

Dvije tvrtke, Astra-Zeneca i Targacept i Epix Pharmaceutical, rade na lijeku za pamćenje koji pojačava kognitivne sposobnosti, a namijenjen je pacijentima kod kojih je gubitak pamćenja povezan sa starošću. Američki neurolog Steven Ferris smatra da je samo pitanje vremena kad će biti dostupna i blaža verzija koja se naziva “lifestyle tabletom” te predviđa da će se odlično prodavati.

Neke tablete za bolje pamćenje već se koriste – Provigil, lijek za narkolepsiju, često uzimaju studenti koji uče noću, a Adderall XR i Ritalin, koji su koriste kod poremećaja pomanjkanja pozornosti, poboljšava koncentraciju.

- Ne možemo uvijek biti u vrhunskoj formi. Nakon neprospavane noći zbog brige o djeci ili putovanja, mnogi ljudi bi željeli uzeti nešto što bi ih razbudilo. Nije tabu piti Red Bull. Princip s osnaživačima kognitivnih sposobnosti nije znatno drugačiji – tvrdi Barbara Sahakian, profesorica kliničke neuropsihologije na Cambridgeu.

(K.B./marie claire)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije