Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrepčani

Par iz Hrvatske platio dva tjedna Maldiva čak 150.000 kuna

12.10.2017.
u 12:20

Domaće kupce nalaze i takvi aranžmani poput dvotjedne ture u špici sezone od Istre preko Zadra do Splita za 30.000 kuna po osobi.

Samo na Jadranu do kraja kolovoza bilo je gotovo 150.000 naših građana više nego lani (ukupno 1,49 mil.). U domaćim su putničkim agencijama zadovoljni i potražnjom za inozemnim destinacijama. Kažu, za Hrvate se danas može reći da imaju kulturu putovanja; više se ne oslanjaju na trenutačnu inspiraciju ili slučaj, odlazak na put mnogi ukalkuliraju u kućne budžete barem mjesecima, ako ne i koju godinu dana unaprijed. Pa što košta, da košta. Neki praktički ne pitaju za cijenu i bez problema za putovanja izdvoje koliko bi dostajalo i za solidan, novi automobil. Ili, tužne li usporedbe, za dva, tri seoska imanja u Slavoniji.

Kako god, bračni par Zagrepčana koji se početkom ove godine otisnuo na 107 dana dug put oko svijeta brodom za tristotinjak tisuća  kuna visinom svote, barem koliko se u domaćim agencijama može doznati, i dalje drže primat. 
Nisu oni jedini Hrvati koji su si uz sličnu cijenu priuštili putovanje života. Štoviše, u istoj su agenciji lani sličan aranžman prodali  manjoj grupi Istrana, nekoliko godina prije toga jednoj gospođi s odraslim sinom itd. 

No, u suštini, nije jeftinije prošao ni par iz Hrvatske koji je odmor u jednom de luxe resortu na Maldivima platio 150.000 kuna. Za razliku od stodnevnog putovanja oko svijeta, Maldivi su ipak trajali samo dva tjedna...

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

– Nema takvih kupaca mnogo, godišnje se u agenciji na prste broje prodani aranžmani za jednu osobu po cijeni od oko 80.000 ili i više kuna. U slučaju Maldiva, tjedni odmor stoji nešto manje od 40.000 kuna, ali rijetki na tako daleka putovanja, čak i kad je riječ o vrhunskom hotelu i top cijeni, idu samo na sedam dana – kaže iskusni turistički radnik Ivan Pukšar. 

Sa svotama za putovanje od 20.000 do 30.000 kuna po osobi u domaćim se agencijama puno češće susreću. Uglavnom je riječ o dalekim, egzotičnim destinacijama, a toliko, recimo, treba za putovanje u Japan, Etiopiju, Butan, Meksiko, Mauricijus ili za posjet Nacionalnim parkovima SAD-a. No nekima nije žao dati ni sto tisuća kuna za "obično" ljetovanje na Mediteranu.

– To je najskuplje putovanje koje smo ove godine dosad prodali. Riječ je o sedmodnevnom odmoru u vili na jednom grčkom otoku, a priuštila si ga je peteročlana obitelj – otkriva Robert Petrinović iz agencije Palma Travel, koji kaže da su se putovanja posebno dobro prodavala u prvoj polovici ove godine.

– Ne znam s čim je to imalo veze, možda s vijestima o rastu BDP-a. Kasnije je zanimanje malo splasnulo, a to se, pak, nekako vremenski podudara s izbijanjem afere Agrokor... Mi, inače, pretežito prodajemo mediteranske destinacije, a većina putnika kupuje aranžmane od 3500 kuna. Otprilike je većini toliki budžet i za tjedan dana u nekom od boljih hotela na hrvatskoj obali. Iako, svjedoče u agenciji Atlas, kupce nalaze i višestruko skuplji aranžmani. Poput, recimo, dvotjedne tura u špici sezone od Istre, preko Zadra do Splita, za 30.000 kuna po osobi. 
– Pred nama je sezona dalekih putovanja, a tu se zaista susrećemo s raznolikim zahtjevima. Recimo, neki putnici žele vidjeti neku egzotičnu životinju ili traže smještaj što bliže lokalnom stanovništvu. Neki, pak, inzistiraju na točno određenim wellness sadržajima i sl. Zanimljivo je i da sve više obitelji s manjom djecom odlazi na egzotična putovanja, čak i trudnica, ali i dosta samaca – priča Nikolina Frklić iz Atlasa.

I sami se putnički agenti katkada iznenade u kojoj mjeri i najskuplja putovanja budu tražena. U agenciji ITC Travel, koja nudi brojne daleke destinacije, uglavnom nude aranžmane od 15.000 kuna naviše, no ide, kažu, i kad je cifra četverostruko veća.

– Jedan od takvih primjera je putovanje u Australiju i Novi Zeland. Cijena je bila 60.000 kuna po osobi, a rasprodano je puno brže nego smo se nadali. Očito ima ljudi koji radije ulažu u sebe nego u nove automobile i slično – zaključuje Valerija Hrgarek iz ITC Travela. 

Malo tko pritom u agenciju donese gotovinu, masovno se plaća karticama, a najčešće na – šest rata.

Komentara 6

Avatar __MAX__
__MAX__
13:04 12.10.2017.

To si moze priustiti samo klika zlocinacke organizacije HDZa.

DU
Deleted user
14:13 12.10.2017.

lijepo, jako lijepo. Išao bih i ja na Maldive da mi je ćaća bio u HDZu za vrijeme rata i postao vlasnikom neke mljekare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije