Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako spriječiti

Zatvor ili opstipacija kod djece ne znači nužno zdravstveni problem

Dijete jede
Foto: Thinkstock
07.04.2015.
u 18:30

Upravo je neispravan jelovnik u velikom broju slučajeva glavni "krivac" za neredovitu stolicu kod djeteta, a griješi se podjednako u odabiru namirnica i u neredovitosti obroka tijekom dana.

Zatvor ili opstipacija kod djece školske dobi ne mora nužno upućivati na veći zdravstveni problem.

Upravo je neispravan jelovnik u velikom broju slučajeva glavni "krivac" za neredovitu stolicu kod djeteta, a griješi se podjednako u odabiru namirnica i u neredovitosti obroka tijekom dana.

– Najčešća pogreška u prehrani osnovnoškolaca koja može pospješti zatvor je jednoličan jelovnik u kojem prevladava suha hrana kao što su sendviči, grickalice i slatkiši, a istovremeno dijete jede malo jušnog, voća, povrća i žitarica, važnih za unošenje dovoljno vlakana. Neredoviti obroci te previše mlijeka i mliječnih proizvoda, u količinama koje prelaze pola litre dnevno, također mogu izazvati zatvor, budući da mlijeko i mliječni proizvodi stvaraju puno kalcijevih sapuna i utječu da stolica postane tvrđa – objasnila je prim. dr. med. Alemka Jaklin Kekez, spec. pedijatrije i uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

Zatvor u djece u čak 95 posto slučajeva je funkcijske prirode, odnosno nije uzrokovan bolešću, već dijete odgađa nuždu zbog različitih razloga kao što su nelagoda obavljanja nužde u školi ili premalo kretanja, primjerice višesatno sjedenje pred kompjutorom.

– Poticanje na defekaciju u određeno vrijeme, najbolje iza većeg obroka jer se tada prirodno pokrenu crijeva, takozvani je "toaletni trening" i može riješiti problem neredovite stolice – dodaje prim. dr. Jaklin Kekez.

Piramida zdrave prehrane

U prehrani osnovnoškolaca važno je držati se redovitih obroka, što uključuje tri glavna i dva međuobroka. Obvezno je u danu imati jedan jušni obrok, a za međuobroke preferirati voće, jogurte, kao i kombinacije tih namirnica sa žitaricama, umjesto sendviča i grickalica. Također, treba izbjegavati nepotrebna grickanja između obroka, ispred televizora i slično. Jelovnik treba biti raznovrstan, a po zastupljenosti namirnica treba se držati piramide zdrave prehrane jer se na taj način ravnomjerno balansiraju glavne hranjive tvari.

– Najzastupljenije bi trebale biti žitarice, a zatim voće i povrće. Meso, riba, jaja i mlijeko trebaju biti u svakodnevnom jelovniku, ali u manjem broju obroka, dok najmanje treba biti masnoća, osobito životinjskog podrijetla i slatkiša – preporučuje prim. dr. Jaklin Kekez.

>>Nema čarobne pilule pa zdravlje potražite u kvalitetnoj hrani

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije