Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kanjon Kamačnik

Zasvirajte Panov gong, puhova zvona, jelenji rog...

Kanjon Kamačnik
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/6
23.11.2020.
u 13:33

Staza Kamačnik duga je 3,2 kilometra, a završava izvorom do kojeg vam treba sat i pol hoda. Putem su postavljene markacije i teško se možete izgubiti

Nalazi se svega sat vremena vožnje od Zagreba. A kad automobil parkirate kod bistroa koji nosi ime po ovom kanjonu, utonut ćete u zelenu bajku. Kamačnik se ubraja, naime, u najzelenija izletišta u Hrvatskoj, a počinje upravo kod bistroa.

Kanjon Kamačnik s istoimenom rječicom smjestio se u šumovitom masivu Velike Kapele, kod gorskokotarskog gradića Vrbovsko, tek nekoliko stotina metara od željezničke stanice u tom mjestu. Do Vrbovskog se dolazi iz smjera autoceste ili stare ceste Zagreb – Rijeka, a neposredno prije centra tog gradića nalazi se skretanje ulijevo za željezničku stanicu. Prelaskom preko pruge, dolazi se direktno na sam ulaz toka Kamačnik, gdje se rječica ulijeva u rijeku Dobru.

Pješački put i drveni mostići kroz ovu klisuru koja se proteže od 370 do 600 metara nadmorske visine, ističe tamošnja turistička zajednica, sagrađen je 1961. godine, a prije dvije godine otvorena je i glazbena staza s pet instrumenata na kojima se može svirati. Isprobati se mogu Panov gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. Posebno je to zanimljivo klincima, a postavljene su na stazi i edukativne ploče koje šetače upoznaju s raznolikošću šumske i ostale vegetacije. Staza Kamačnika duga je 3,2 kilometra, a završava izvorom do kojeg treba sat i pol hoda.

Uz kanjon i istoimenu rječicu koja njime teče vodi drvena staza i most pa je moguće divititi se prirodi ispod svojih nogu. Proteže se od 370 do 600 metara nadmorske visine
Foto: Shutterstock

Upravo njega Turistička zajednica Vrbovskog ističe kao posebnu zanimljivost, s obzirom na to da se ubraja u pet najdubljih izvora u Hrvatskoj. – Evidentirana dubina izvora trenutačno je 118 metara. Kako se špiljski kanal nastavlja dalje, planira se nastavak istraživanja – kažu u TZ–u. Na stijenama kanjona raste i tisa – najugroženija vrsta drveća u Gorskom kotaru. Cijeli izlet, od ušća do izvora Kamačnika, traje maksimalno tri sata, a staza nije zahtjevna te je idealna za obitelji s djecom. No unatoč tome što je jednostavna, u jesenskim i zimskim mjesecima može biti skliska i blatnjava, pa se preporučuje da obujete gojzerice, a dobro će doći i štapovi. Putem su postavljene markacije i teško se bilo tko može izgubiti.

Kamačnik se ulijeva u Dobru manjim slapom jer je na ulazu u kanjon pregrađen jazom. Na zapadnoj strani uzdiže se debelo uslojena vapnenačka stijena, a početni dio kanjona i čitava okolica obrasli su bujnom šumom
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Kamačnik je 2002. zaštićen i oznakom “značajni krajobraz”, a ima još niz destinacija koje se mogu obići u okolici. Posjetiti se može Nacionalni park Risnjak, grad Ogulin, a Ivica Gržanić, direktor tvrtke koja ima koncesiju za obavljanje djelatnosti vođenja posjetitelja tog kanjona, preporučuje da se obiđe i obližnja špilja Lokvarka sa svojih šest etaža, od kojih su četiri otvorene za posjetitelje, te Golubinjak, zaštićenu park–šumu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije