Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapravo je jednostavno

Zašto je tako teško prestati dodirivati lice i kako smanjiti tu naviku?

Shutterstock
26.06.2020.
u 09:09

Mjera i upozorenje koje je većini teško palo baš jer je često nesvjestno je diranje lica. Ipak, postoji način da se prestane.

Do prije nekoliko mjeseci nismo ni primjećivali koliko loše pojedinci peru ruke i koliko često imamo potrebu dodirivati lice. Stručnjaci nas svakodnevno upozoravaju da se riješimo te navike jer upravo ona povećava rizik od zaraze koronavirusom. Zašto uopće imamo potrebu stalno rukama prelaziti po licu? 

Jeste li znali da često rukama prekrivamo lice kada nam je dosadno? To je zato što svoje osjećaje i misli izražavamo gestama, odnosno govorom tijela. Dakle, urođeno nam je i prirodno da dodirujemo lice dok nešto radimo ili objašnjavamo, a jedno istraživanje pokazalo je da u samo sat vremena lice dodirnemo 23 puta! Isto rade djeca i životinje.

Kako pravilno prati ruke, pogledajte u videu:

Osim što nam je to sasvim prirodno, dodirivanje lica je i reakcija na stres. Dodirivanjem lica se umirujemo. Ipak, trebalo bi prestati to raditi jer tako prenosimo bakterije i otvaramo mogućnost zaraze. Ako ste nervozni ili pod stresom posegnite za antistres lopticom koja će spriječiti da rukama idete po licu.

Također, umjesto leća možete početi nositi naočale. 

Zapamtite, za svaku radnju potrebno je otprilike 66 dana da postane navika, pa obavezno perite ruke redovito, savjetuje Pink Villa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije