Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Zapadnjaci su najčešće alergični na lješnjake, breskve i škampe

Voće
Marko Lukunić
13.03.2010.
u 16:00

Među ispitanicima u SAD-u, Njemačkoj, Italiji i Norveškoj zabilježena je najveća učestalost preosjetljivosti na hranu, oko 22 posto

Smatra se da su kravlje mlijeko, jaja i riba na vrhu ljestvice hrane koja najčešće uzrokuje preosjetljivost i alergije, no međunarodno istraživanje pokazalo je suprotno! Studija u kojoj je sudjelovalo više od 4500 nasumce odabranih ispitanika iz 13 takozvanih zapadnjačkih zemalja (u rasponu od SAD-a do Islanda) pokazala je da je najčešća preosjetljivost na lješnjake, breskve, škampe, pšenicu i jabuke. Na kravlje mlijeko, jaja i ribu bilo je preosjetljivo tek manje od jedan posto od ukupnog broja ispitanika.

Pokazale su to laboratorijske pretrage krvi kojima se procjenjuje kako imunosni sustav organizma reagira na hranu. Među ispitanicima u SAD-u, Njemačkoj, Italiji i Norveškoj zabilježena je najveća učestalost preosjetljivosti na hranu (oko 22 posto), a najmanje je osjetljivih na Islandu i u Španjolskoj (11 posto) te u Francuskoj i Velikoj Britaniji (14 posto). Nitko od ispitanika iz Italije, Francuske, Islanda, Australije i SAD-a nije bio preosjetljiv na ribu, a čini se da su najveći problem lješnjaci. Na njih je bilo preosjetljivo sedam posto od ukupnog broja ispitanika, a osobito je to bilo izraženo među ispitanicima iz SAD-a, Njemačke, Norveške i Švedske čiji organizam ne podnosi lješnjake u 12 do 15 posto slučajeva.

Znanstvenici na čelu s dr. Peterom Burneyjem s Londonskog kraljevskog koledža ističu kako su rezultati istraživanja neočekivani. S obzirom na značajne razlike u prehrani među spomenutim zemljama, iznenađeni su time koliko su te zemlje “slične” kad je riječ o alergijama na hranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije