Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte...

Žao vam je svaki dan bacati stari kruh? Evo sto sve s njim možete napraviti

Shutterstock
15.09.2021.
u 09:30

Krušne se mrvice rade tako da se samelju ostatci starog kruha, a ako ih nećete odmah koristiti možete ih i zamrznuti jer tako mogu trajati mjesecima...

Prošle je godine Institut za hranu i biotehnologiju ustanovio da se na svjetskoj razini godišnje baca oko 1,3 milijarde tona hrane - otprilike trećina ukupne godišnje svjetske proizvodnje - a namirnica koja u privatnim domaćinstvima najčešće završi u smeću je 'stari' kruh.

- Ako se na kruhu nije razvila plijesan, nemojte ga bacati - savjetovala je predsjednica nacionalnog Vijeća za hranu SAD-a Gayle Velum koja ima i nekoliko ideja kako najbolje iskoristiti stari kruh.

Napravite bruschette

Ovo je talijansko predjelo jednostavno je za napraviti i lako ga se može prilagoditi raznim okusima. Tradicionalna metoda je da se kruh prvo tostira, zatim premaže uljem i doda sjeckani češnjak, rajčica, svježi bosiljak i sol.

Sjećate li je se? Bila je natjecateljica u popularnoj emisiji gdje je opravdala očekivanja, a sada s dečkom sudjeluje u još jednoj

1/12

Krišku starog kruha stavite na tavu i prepecite s jedne strane. Preokrenite i premažite s malo maslinovog ulja, stavite sir, a zatim prelijte omiljenim umakom i opet prepecite dok se namaz ne otopi, a kruh ne porumeni.

Napravite krušne mrvice

Krušne se mrvice rade tako da se samelju ostatci starog kruha, a ako ih nećete odmah koristiti možete ih zamrznuti. Spremljene u vrećice za zamrzavanje mogu trajati mjesecima...

Što možete raditi s krušnim mrvicama:

  • Pospite tjesteninu - pospite malo krušnih mrvica zajedno s ribanim sirom na vrh lazanja, makarona sa sirom ili tjestenine od tune.
  • Napravite nadjev za nedjeljno pečenje s nasjeckanim lukom, začinskim biljem, jajima, začinima i krušnim mrvicama.

Napravite puding

Puding od kruha i maslaca radi se sa slatkom kremom od mlijeka, jaja i šećera preliveni po kriškama kruha, a umjesto mlijeka možete koristiti i vrhnje ili pak kremi dodati kakao u prahu za čokoladni okus.

Napravite krutone

Kruh jednostavno narežite ili natrgajte na komade, pokapajte s malo maslinovog ulja i pecite u pećnici oko 10 - 15 minuta 0; dok ne postane zlatan i hrskav. 

Krutone možete koristiti u Cezar salati, uz kremaste domaće juhe ili ih preliti otopljenim sirom...

Koliko često zapravo treba prati traperice?

Ključne riječi

Komentara 1

NO
No1
13:43 16.09.2021.

ILI!!!! Narezete kruh na snite (jer vise to u trgovinama ne mozete napraviti na njihovim masinama) i stavite u zamrzivac. A kad vam zatreba kruh, izvadite onoliko koliko vam treba i puknete na odmrzavanje u mikrovalnu... ili ostavite vani da se odmrzne! I onda morate kupovati mrvice u trgovini! Pa, onda opet svratite na ove glipave savjete da vam objasne kako se kupuju mrvice u pekari ili trgovini!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije