Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje i ljepota

Zaboravite na mediteransku prehranu, ovo je dijeta uz koju kilogrami brže idu dolje

losos
Foto: Thinkstock
03.09.2014.
u 07:15

Danci koji su se borili s viškom kilograma, a "prebacili su se" na nordijsku prehranu izgubili su tri puta više kilograma od onih koji su ostali na tradicionalnijoj prehrani koja uključuje mesne okruglice, tjesteninu i pizzu.

Dugo se pričalo o mediteranskoj prehrani i blagodatima te prehrane, ali sada nam stižu poruke: Zaboravite na nju!

Novi je hit u svijetu nutricionizma nordijska prehrana koja se temelji na mnogo ribe, svježem voću i povrću i samoniklom bilju.

Osobe na nordijskoj prehrani lakše gube kilograme i snižavaju krvni tlak, piše Daily Mail.

Danci koji su se borili s viškom kilograma, a prebacili su se na nordijsku prehranu izgubili su tri puta više kilograma od onih koji su ostali na tradicionalnijoj prehrani koja uključuje mesne okruglice, tjesteninu i pizzu.

No, temelj nordijske prehrane je da se jede isključivo sezonska hrana pa će obroci u proljeće uključivati pečeni bakalar s celerom, dok će se u ljeto na tanjuru naći štuke na žaru s kupusom.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

U istraživanju provedenom na Sveučilištu u Kopenhagenu sudjelovala je 181 osoba s viškom kilograma, a podijeljene su u dvije skupine.

Prva skupina od 68 pretilih osoba hranila se prosječnom danskom prehranom koja sadrži i mnogo uvozne hrane. Druga skupina od 113 osoba hranili su se prema novoj nordijskoj prehrani koja obuhvaća lokalne i sezonske namirnice. Istraživanje je trajalo šest mjeseci.

Rezultati su pokazali da je druga skupina, odnosno ona na nordijskoj prehrani, bila uspješnija u gubitku kilograma. Osobe koje su se hranile svježim i sezonskim namirnicama izgubile su u prosjeku oko 4,7 kg, a osobe na danskoj prehrani oko 1,5 kg.

Voditelj istraživanja dr. Meinart Larsen rekao je da su rezultati pokazali da je nordijska prehrana vrlo bitna za zdravlje pojedinca jer čak i malo, ali dugoročno smanjenje krvnog tlaka smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja.

Prednost ove vrste prehrane je i u tome što nije teritorijalno ograničena i svatko može jesti na ovakav način, rekao je Larsen na skupu European Society of Cardiology u Barceloni.

>>Zašto ne biste probali nordijsku dijetu?

>>Ovo je najbolji način da se riješite kilograma: Jedite kao špiljski ljudi

Komentara 6

NJ
njofra51
11:36 03.09.2014.

pisac otkriva toplu vodu! pa izvorna mediteranska hrana i nije nešto značajno drugačije, nego to što ovaj zove nordijskom prehranom - riba i povrće, bolje bakalarar na lešo, nego pečeni. trebao bi osim toga znati, da mesne okruglice, tjestenina ia i pizza nisu značajke mediteranske hrane, nevjerojatno, kojih li gluposti papir podnosi, najbolje je, da jedemo kao špiljski ljudi! Svi u Krapinu na tržnicu po čvarke!

Avatar poglavito
poglavito
10:03 03.09.2014.

nemojte zaboravit mediteransku prehranu jer vam je ona bliža i pisca texta prozivam na ispravak jer zvuči kao zavođenje stanovništva neprimjerenim i netočnim informacijama, ljudi jedite što imate pa čak i čvarke samo umjereno i to je to u tom je čitava filozofija , jedeš malo skidaš salo

VL
Vljesmece
11:33 03.09.2014.

"Novi je hit u svijetu nutricionizma nordijska prehrana koja se temelji na mnogo ribe, svježem voću i povrću i samoniklom bilju." I koja bi tu bila razlika os mediteranske prehrane? U cem se razlikuje? Koje bljuzge..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije