Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Zaboravite na mediteransku prehranu, ovo je dijeta uz koju kilogrami brže idu dolje

Danci koji su se borili s viškom kilograma, a "prebacili su se" na nordijsku prehranu izgubili su tri puta više kilograma od onih koji su ostali na tradicionalnijoj prehrani koja uključuje mesne okruglice, tjesteninu i pizzu.
03. rujna 2014. u 07:15 6 komentara 17678 prikaza
losos
Foto: Thinkstock

Dugo se pričalo o mediteranskoj prehrani i blagodatima te prehrane, ali sada nam stižu poruke: Zaboravite na nju!

Novi je hit u svijetu nutricionizma nordijska prehrana koja se temelji na mnogo ribe, svježem voću i povrću i samoniklom bilju.

Osobe na nordijskoj prehrani lakše gube kilograme i snižavaju krvni tlak, piše Daily Mail.

Danci koji su se borili s viškom kilograma, a prebacili su se na nordijsku prehranu izgubili su tri puta više kilograma od onih koji su ostali na tradicionalnijoj prehrani koja uključuje mesne okruglice, tjesteninu i pizzu.

No, temelj nordijske prehrane je da se jede isključivo sezonska hrana pa će obroci u proljeće uključivati pečeni bakalar s celerom, dok će se u ljeto na tanjuru naći štuke na žaru s kupusom.

salata | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

U istraživanju provedenom na Sveučilištu u Kopenhagenu sudjelovala je 181 osoba s viškom kilograma, a podijeljene su u dvije skupine.

Prva skupina od 68 pretilih osoba hranila se prosječnom danskom prehranom koja sadrži i mnogo uvozne hrane. Druga skupina od 113 osoba hranili su se prema novoj nordijskoj prehrani koja obuhvaća lokalne i sezonske namirnice. Istraživanje je trajalo šest mjeseci.

Rezultati su pokazali da je druga skupina, odnosno ona na nordijskoj prehrani, bila uspješnija u gubitku kilograma. Osobe koje su se hranile svježim i sezonskim namirnicama izgubile su u prosjeku oko 4,7 kg, a osobe na danskoj prehrani oko 1,5 kg.

Voditelj istraživanja dr. Meinart Larsen rekao je da su rezultati pokazali da je nordijska prehrana vrlo bitna za zdravlje pojedinca jer čak i malo, ali dugoročno smanjenje krvnog tlaka smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja.

Prednost ove vrste prehrane je i u tome što nije teritorijalno ograničena i svatko može jesti na ovakav način, rekao je Larsen na skupu European Society of Cardiology u Barceloni.

>>Zašto ne biste probali nordijsku dijetu?

>>Ovo je najbolji način da se riješite kilograma: Jedite kao špiljski ljudi

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • njofra51:

  pisac otkriva toplu vodu! pa izvorna mediteranska hrana i nije nešto značajno drugačije, nego to što ovaj zove nordijskom prehranom - riba i povrće, bolje bakalarar na lešo, nego pečeni. trebao bi osim toga znati, da mesne okruglice, tjestenina i ... prikaži još!a i pizza nisu značajke mediteranske hrane, nevjerojatno, kojih li gluposti papir podnosi, najbolje je, da jedemo kao špiljski ljudi! Svi u Krapinu na tržnicu po čvarke!

 • Avatar poglavito
  poglavito:

  nemojte zaboravit mediteransku prehranu jer vam je ona bliža i pisca texta prozivam na ispravak jer zvuči kao zavođenje stanovništva neprimjerenim i netočnim informacijama, ljudi jedite što imate pa čak i čvarke samo umjereno i to je to u tom ... prikaži još! je čitava filozofija , jedeš malo skidaš salo

 • Vljesmece:

  "Novi je hit u svijetu nutricionizma nordijska prehrana koja se temelji na mnogo ribe, svježem voću i povrću i samoniklom bilju." I koja bi tu bila razlika os mediteranske prehrane? U cem se razlikuje? Koje bljuzge..