Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Za tinejdžerska "divljanja" odgovorni ljetni mjeseci

Američki stručnjaci vjeruju da se tinejdžeri postupno ljeti povećano iscrpljuju zbog čega lako postaju svadljivi, a često su rezultat niže ocjene u školi.
30. srpnja 2010. u 11:27 2 komentara 6 prikaza
mladi alkohol
Foto: Ivica Galović

Mogu se ljutiti, svađati ili jednostavno biti skloni temperamentnim ispadima, no čini se da možda nije sve u hormonima koji se obično krive za nagle promjene raspoloženja kod tinejdžera. Naime, znanstvenici tvrde kako promjene godišnjih doba u kojima varira trajanje dnevne svjetlosti također utječe na mlade.
Na osnovu toga tvrde kako se tinejdžerima toliko teško prilagoditi dugim ljetnim večerima i svjetlijim jutrima da im je u potpunosti poremećeno spavanje. Upravo to, kažu znanstvenici s Instituta Rensselaer Polytechnic u New Yorku, može dovesti do promjena u raspoloženju i umora, pa čak i do toga da se u ljetnim mjesecima mladi češće debljaju nego u ostalim dobima godine.

Objašnjenje leži u tome da dugotrajna izloženost sunčevoj svjetlosti sprečava tijelo da proizvodi kemikaliju melatonin što uzrokuje umor. Ne osjećaju se umornima te odgađaju odlazak na počinak, no bez obzira što kasnije odlaze spavati, ujutro se dižu ranije nego inače zbog ranih sunčevih zraka.

Američki stručnjaci tako vjeruju da se tinejdžeri postupno ljeti povećano iscrpljuju zbog čega lako postaju svadljivi, a često su rezultat niže ocjene u školi.

– Ovo je dvostruki problem jer utječe i na tinejdžere i na njihove roditelje – objasnila je profesorica Mariana Figueiro s navedenog Instituta, koja je vodila istraživanje, dodavši kako bi rješenje bilo u tome da "tinejdžeri povećaju jutarnju izloženost suncu cijele godine i smanje izloženost svjetlosti predvečerja od proljeća nadalje kako bi se uspjeli dovoljno naspavati".

Studija je objavljena u časopisu Chronobiology International.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Avatar Maxich
    Maxich:

    ne, krivi su RODITELJI, a i država koja nije uvela seksualni odgoj barem kao dio biologije i brige o vlastitom tijelu, ako ne i o osjećajnoj strani prirode u toj dobi.

  • Avatar Časna seka
    Časna seka:

    Fali njima i seksualni odgoj i seksualna praksa.