Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Okusi blagdana

Xmas cake (božićna torta)

Žumanjke istući pjenasto zajedno sa šećerom, a posebno istući bjelanjke u čvrsti snijeg
21. prosinca 2019. u 16:43 28 prikaza
Božićna torta

SASTOJCI:
BISKVIT
– 6 jaja
– 6 žlica šećera
– 3 žlice kakaa
– 150 g topljene čokolade
– 4 žlice brašna
PUNJENJE
– 600 g krušaka
– 1 vanilin šećer
– 1 žlica cimeta
– 700 ml crvenog vina
GANACHE KREMA
– 150 g tamne čokolade
– 250 g slatkog vrhnja

PRIPREMA: Od navedenih sastojaka izraditi biskvit – odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke istući pjenasto zajedno sa šećerom, a posebno istući bjelanjke u čvrsti snijeg. U žumanjke dodati čokoladu koju smo pomiješali s kakaom te postupno ubaciti brašno. Kad se posve sjedini, umiješati bjelanjke lagano da se ne “ispušu”. Staviti u namašćeni pleh i ubaciti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Peći dvadeset minuta, a za to vrijeme napraviti nadjev za tortu – u lonac staviti očišćene i narezane kruške, vanilin šećer, cimet i vino te kuhati dok kruške ne omekšaju. Pripremiti ganache i preliti po narezanim kruškama složenima na prethodno pečen biskvit. Sve skupa peći na 120 stupnjeva od 45 do 50 minuta. Ukrasiti po želji.

KORUPCIJA U RH
U Otvorenom zaiskrilo između Grmoje i Keruma: Ma kome si ti platio gulaš u životu?
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje