Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Okusi blagdana

Xmas cake (božićna torta)

Žumanjke istući pjenasto zajedno sa šećerom, a posebno istući bjelanjke u čvrsti snijeg
21. prosinca 2019. u 16:43 20 prikaza
Božićna torta

SASTOJCI:
BISKVIT
– 6 jaja
– 6 žlica šećera
– 3 žlice kakaa
– 150 g topljene čokolade
– 4 žlice brašna
PUNJENJE
– 600 g krušaka
– 1 vanilin šećer
– 1 žlica cimeta
– 700 ml crvenog vina
GANACHE KREMA
– 150 g tamne čokolade
– 250 g slatkog vrhnja

PRIPREMA: Od navedenih sastojaka izraditi biskvit – odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke istući pjenasto zajedno sa šećerom, a posebno istući bjelanjke u čvrsti snijeg. U žumanjke dodati čokoladu koju smo pomiješali s kakaom te postupno ubaciti brašno. Kad se posve sjedini, umiješati bjelanjke lagano da se ne “ispušu”. Staviti u namašćeni pleh i ubaciti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Peći dvadeset minuta, a za to vrijeme napraviti nadjev za tortu – u lonac staviti očišćene i narezane kruške, vanilin šećer, cimet i vino te kuhati dok kruške ne omekšaju. Pripremiti ganache i preliti po narezanim kruškama složenima na prethodno pečen biskvit. Sve skupa peći na 120 stupnjeva od 45 do 50 minuta. Ukrasiti po želji.

Jelko Kacin
JELKO KACIN
Nakon prijetnji da će Hrvatska na crvenu listu, vratio se na Krk i poručio: 'Brojke koje vi objavljujete nisu prave'
Reakcija iz Novalje:
Cijelo ljeto kontrolira se rad ugostiteljskih objekata, trgovina, javnog prijevoza te klubova na Zrću