Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMPANJA VEčERNJEG LISTA: KAKVO ZDRAVSTVO ŽELIMO

Vratite sistematski i liječenje studenata na jedno mjesto

30.11.2008.
u 18:48

Studenti su do 2003. godine imali cjelovitu zdravstvenu zaštitu. Na jednome mjestu, kod jednog liječnika mogli su obaviti obavezni sistematski pregled na prvoj godini studija, koristiti ostale preventivne usluge, a potom se na istome mjestu i liječiti.

Debljina je bolest, a ne samo estetski problem

Umjesto pacijenta liječnik danas pregledava računalo

Sveg u krvi otjerali ga s hitne i intenzivne

50 kuna dopunskog ili 3000 kuna participacije

Na liječenje u inozemstvo uglavnom se šalju djeca

Hrvatska ima treći najgori zdravstveni sustav u Europi

Pacijent u prvom planu

Zdravstvu sam već platio 336.000 kn, zašto bih još

Ukinite povlastice i uzmite imovinu dilera

Dođite s uputnicom po američki implantat dojke

2135 pacijenata dobilo termin

Ping-pong
Danas se zdravstvena zaštita provodi odvojeno, sistematski pregledi i ostale preventivne mjere obavljaju se u zavodima za javno zdravstvo u službi za školsku i sveučilišnu medicinu u mjestu studiranja, a liječenje provode izabrani liječnici obiteljske ili opće medicine. Ako je to liječnik u mjestu stalnog prebivališta, što je vrlo čest slučaj, student nema mogućnost liječenja u mjestu studija, osim u hitnim slučajevima.

Vrijeme je da se o zdravstvenoj zaštiti studenata raspravi i pronađe učinkovito rješenje. Smatra to prim. dr. Marija Džepina, voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. Najavljena zdravstvena reforma dobra je prilika da se organizacija zdravstvene skrbi studenata promijeni i prilagodi njihovim potrebama, ističe prim. dr. Džepina.

– Ako, na primjer, student ima respiratornu ili urinarnu infekciju, služba za hitnu medicinsku pomoć nije ga dužna primiti jer se ne radi o hitnom stanju. Student bi tada trebao putovati svom izabranom liječniku u mjesto prebivališta, recimo, u Pulu, Rijeku ili Vinkovce. Isti je problem ako student ima izabranog liječnika u mjestu studiranja u Zagrebu, a ima zdravstvenih problema tijekom boravka kod kuće u mjestu stalnog prebivališta – napominje dr. Džepina.

HZZO ne plaća
Taj je problem najveći u Zagrebu, kamo oko 50 posto studenata na fakultete dolazi iz udaljenih županija i izvan Hrvatske. Svaki fakultet ima svog liječnika, koji je često jedini zdravstveni djelatnik kojeg studenti, radi pregleda prije smještaja u studentski dom ili sistematskog pregleda na prvoj godini studija, susreću i upoznaju, te mu se obraćaju i kada su bolesni. Međutim, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te usluge zavodima za javno zdravstvo ne plaća, odnosno liječnicima koji te preglede obavljaju.

– HZZO navodi da studenti taj problem mogu izbjeći izborom liječnika obiteljske medicine u Zagrebu. No je li prijedlog HZZO-a, odnosno razjedinjena zaštita za studente najbolji izbor, pogotovo za one kojima Zagreb nije mjesto stalnog prebivališta i stanuju u studentskim domovima, ili će stanovati u budućem kampusu u Borongaju, gdje nije predviđena poliklinika?– pita se prim. dr. Marija Džepina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije