Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strava ili osveta

Volonteri: Psi žive u lošim uvjetima. Voditelj: To je laž

Ratimir Juršetić
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/2
30.05.2014.
u 16:17

Članice koprivničke udruge Argus prijavile su veterinarskoj inspekciji sklonište za napuštene pse u Herešinu

Ne mogu vam opisati kako sam se osjećao kad sam na internetu pročitao da mi treba djecu eutanazirati kako bih i ja osjetio kakva je to bol - kazao je veterinar koprivničke Veterinarske stanice Ratimir Juršetić, ujedno i voditelj azila “Ottova kućica” u koprivničkom prigradskom naselju Herešinu, i rasplakao se.

Zabranjen pristup

On se ovih dana našao na udaru volonterki iz Udruge za zaštitu napuštenih životinja Argus iz Koprivnice - Jelene Grotić, Aleksandre i Jelene Jakopović, te Dore Kolačko. Nezadovoljne su što su promijenjene brave u azilu i što nakon punih devet godina više tamo nemaju nesmetan pristup. Tvrde da se to dogodilo zato što su one, zgrožene odnosom prema psima u skloništu, podnijele prijave veterinarskoj inspekciji pri Ministarstvu poljoprivrede.

“Tražimo podršku javnosti jer se nadamo da je Koprivnica ipak grad čiji građani žele da se prema živim bićima odnosimo humano i da se novac koji svi izdvajamo za zbrinjavanje napuštenih životinja ulaže u njihov život, a ne u njihovu smrt. Jedini izlaz iz ove situacije u budućnosti vidimo u otvaranju gradskog skloništa koje neće biti u vlasništvu privatnog poduzeća”, istaknule su članice Argusa na svojoj facebook stranici.

Priložile su i brojne dugo skupljane fotografije na kojima se, među ostalim, vide neočišćeni boksovi od izmeta i snijega, neuhranjeni ili, što je najšokantnije, do smrti izgriženi psi. Zabilježile su i slučajeve kanibalizma.

“Ako isti ljudi nastave voditi koprivničko sklonište, vjerujemo da će i dalje u skloništu postojati ovakve situacije, samo neće postojati fotografije”, poručile su javnosti.

Kap koja je zapravo prelila čaše bila je eutanazija pasa provedena prije devet dana.

“Za još tri psa u skloništu u Koprivnici život je danas završen. Naš savjestan i humani veterinar odlučio je da je najbolje rješenje za njih eutanazija. Ne zato jer su agresivni ili neudomljivi, već zato jer su tamo predugo - četiri mjeseca”, bilo je objavljeno na njihovu facebooku.

Gubio se trag

Juršetić sve odlučno opovrgava. Kaže da je ta tri psa eutanazirao zato što su bili agresivni, ali ne nakon četiri mjeseca, nego nakon godinu dana. Prema zakonu, kaže, to je mogao učiniti i nakon 60 dana.

Nadalje, negira da su psi u skloništu gladni ili žedni, da žive u lošim uvjetima i da se o njima ne brine. Potvrdio je autentičnost dijela fotografija, ali kaže da oni ne mogu biti 24 sata u skloništvu i da do neželjenih situacija poput kanibalizma dolazi preko noći.

Smatra da je do cijele ove priče došlo zato što je on udruzi zabranio izvoz pasa u Njemačku. Na to se odlučio zato što je posumnjao u “šverc”, iako za to nema previše dokaza.

- Tražio sam od njih podatke o sljedivosti. Želio sam znati gdje ti psi završavaju jer će to na kraju netko mene pitati - rekao je Juršetić, kojeg su i jučer u azilu posjetile inspekcije.

U Argusu odbacuju njegove protuoptužbe o švercanju pasa u Njemačku, tvrdeći da za sve postoje tragovi i valjani ugovori.

Komentara 1

EV
evropljanin
20:50 30.05.2014.

stanje u koprivnickom azilu u heresinu je katastrofalno. sama sam uvijerena vidla sam . kakovi su to vetrinari koji uspavaju zdrave zivotinje sto se ovdje dogada? pomogla sam hranom koju sam nakon 3 dana nasla na podu u prljavstini.to jeje vise nego zalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije