Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomažu i traže pomoć

U vojarni u Belom Manastiru 45 pasa, volonteri na terenu prepušteni sami sebi

Volonteri i spašavanjeS
Foto: Privatni album
1/9
27.05.2014.
u 16:20

Na izmaku smo snaga, fizički i psihički ispod nule, puni krpelja od boravka po šumama i dvorištima, pozivamo državne i javne institucije neka preuzmu odgovornost za spašene pse u Posavskim Podgajcima, Drenovcima i Širokom Polju, kažu u svom apelu volonteri Udruge Pobjede

U napuštenoj vojarni u Belom Manastiru iz sata u sat niču novi prostori za prihvat životinja iz poplavljenih krajeva Slavonije.

Prihvatni centar nastao je prije samo nekoliko dana uz odobrenje Grada Belog Manastira, koji je dozvolio Udruzi Devet života da prazne prostore vojarne iskoristi kao sklonište, jer vlastitog nema. Kako bi spašeni psi mogli biti na sigurnom, snage su udružili Veterinarska stanica Beli Manastir, njihovi volonteri i volonteri Udruge. Čistilo se, pregrađivalo, gradili su se prostori u koje su smješteni spašeni psi.

Propisane mjere

- Trenutno je kod nas 45 pasa, svi su evidentirani i prošli su propisane mjere. Neki su čipirani i znaju im se vlasnici, ima i čipiranih ali bez podataka vlasnika, kao i pasa koji nisu čipirani. Pregledani su i svi čije je zdravstveno stanje dopuštalo cijepljeni su, čipirani i očišćeni od parazita - kaže Miroslav Prebeg, dr. vet. med. iz Veterinarske stanice. Sreća je, ističe, da nema zaraznih bolesti, najteži pacijenti imaju sunčanicu, piroplazmozu ili su dehidrirani.

Uskoro bi, nadaju se, u sklopu prihvatnog centra u odvojenom i prilagođenom prostoru mogli smjestiti i mačke, jer u domovima volontera više nema mjesta. No, da bi sve mogli napraviti, nedostaje im građevinskog materijala - žice (mreže), stupovi, pijesak, bijela boja za zidove, četke za krečenje. Dobrodošle su i novčane donacije za benzin, jer volonteri su većinom nezaposleni ili studenti i sve obavljaju vlastitim automobilima.

Foto: Udruga Devet života

I dok se u Belom Manastiru o psima brine i do 50 volontera, oni s terena, koji se brinu o psima i mačkama tek pristiglim iz poplavljeih kuća, šalju očajnički poziv da trebaju pomoć.

Na izmaku snaga

- Nakon evakuacije ljudi s poplavljenih područja istočne Posavine, volonteri i volonterke iz čitave Hrvatske pritekli u pomoć kako bi spasili i zbrinuli životinje. Do sada nitko od državnih i javnih institucija nije preuzeo odgovornost za zbrinjavanje nekoliko stotina izvučenih pasa i mačaka. Od 19. svibnja na stotine pasa izvlači se svakog dana iz Gunje, Rajeva Sela i Račinovaca. Svi volonteri, udruge, građani, samoinicijativno su otišli na poplavljena područja, najčešće svojim autombilima. U Posavske Podgajce, Drenovce i Široko Polje dovoze se spašeni psi i mačke, uglavnom su u lošem stanju i potrebna im je veterinarska skrb, a dočekuju ih veterinari-volonteri koji su na izmaku snaga - stoji u apelu osječke Udruge Pobjede.

Službeni protokol za spašavanje i zbrinjavanje životinja u poplavama u RH ne postoji. Brigu o životinjama, danonoćno, već osam dana vode građani i građanke, pojedinci i udruge, koji su na izmaku snaga.

- Na izmaku snaga znači fizički i psihički ispod nule, puni krpelja od višednevna boravka po šumama i dvorištima. Pozivamo državne i javne institucije neka hitno dođu na teren i preuzmu odgovornost za spašene pse koji se nalaze u Posavskim Podgajcima, Drenovcima i Širokom Polju, dobit će sve informacije koje imamo - napisala je Udruga u svom dopisu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije