Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moć šalice kave

Visoke doze kofeina poboljšavaju aktivnost sportaša

Atletika
AFP
01.07.2010.
u 10:10

Konzumiranje velikih količina kave može biti ključ za istrčavanje maratona.

Konzumiranje velikih količina kave može biti ključ za istrčati maraton ili završiti veliku utrku biciklom. Istraživanja pokazuju kako velike doze kofeina pojačavaju energiju atletičara i do 6 posto, prenosi Daily Mail. Britanski istraživači vjeruju i kako tablete kofeina mogu pomoći bilo kome kako bi postao izdržljiviji u sportu. Kofein nije klasificiran kao ilegalan stimulant u sportu, a to znači da ga sportaši mogu legalno koristiti.

– Vrlo visoke doze kofeine, koje se najčešće mogu doseći uzimanjem tableta ili koncentrata, mogu poboljšati aktivnost brojnih sportaša – smatra doktor Rob James, koji je iznio rezultate istraživanja na Sveučilištu Coventry’s Department.

Prijašnja istraživanja pokazala su kako kofein mijenja metabolizam tijela i povećava količinu šećera u krvi, stimulira mozak i osigurava više energije za mišiće.

Kofein je maknut s popisa zabranjenih supstancija Svjetske antidopinške agencije 2004. godine. Prije toga bio je zabranjen na natjecanjima.

U prošlogodišnjem istraživanju provedenom na Sveučilištu Illinois zaključeno je kako kofein smanjuje bol za vrijeme vježbanja.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
21:56 01.07.2010.

Poboljšavaju samo ako ga se čovjek neko vrijeme odriče. Tada organizam svaku novu dozu maksimalno iskorištava. Kada se kofein redovito unosi, nema takva učinka jer organizam postaje \"imun\" na spomenuti stimulans. Tada trebaju sve veće i veće doze, a to to na kraju prelazi u ovisnost koja je štetna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije