Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle kava

Visoke doze kofeina poboljšavaju aktivnost sportaša

Konzumiranje velikih količina kave može biti ključ za istrčavanje maratona.
01. srpnja 2010. u 10:10 1 komentara 22 prikaza
Atletika
Foto: AFP

Konzumiranje velikih količina kave može biti ključ za istrčati maraton ili završiti veliku utrku biciklom. Istraživanja pokazuju kako velike doze kofeina pojačavaju energiju atletičara i do 6 posto, prenosi Daily Mail. Britanski istraživači vjeruju i kako tablete kofeina mogu pomoći bilo kome kako bi postao izdržljiviji u sportu. Kofein nije klasificiran kao ilegalan stimulant u sportu, a to znači da ga sportaši mogu legalno koristiti.

– Vrlo visoke doze kofeine, koje se najčešće mogu doseći uzimanjem tableta ili koncentrata, mogu poboljšati aktivnost brojnih sportaša – smatra doktor Rob James, koji je iznio rezultate istraživanja na Sveučilištu Coventry’s Department.

Prijašnja istraživanja pokazala su kako kofein mijenja metabolizam tijela i povećava količinu šećera u krvi, stimulira mozak i osigurava više energije za mišiće.

Kofein je maknut s popisa zabranjenih supstancija Svjetske antidopinške agencije 2004. godine. Prije toga bio je zabranjen na natjecanjima.

U prošlogodišnjem istraživanju provedenom na Sveučilištu Illinois zaključeno je kako kofein smanjuje bol za vrijeme vježbanja.

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • -obrisani-:

    Poboljšavaju samo ako ga se čovjek neko vrijeme odriče. Tada organizam svaku novu dozu maksimalno iskorištava. Kada se kofein redovito unosi, nema takva učinka jer organizam postaje \"imun\" na spomenuti stimulans. Tada trebaju sve veće i veće doze, a to ... prikaži još! to na kraju prelazi u ovisnost koja je štetna.