Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Više sifilisa i gonoreje u gay skupini

U EU je 2014. zabilježeno 66.500 slučajeva gonoreje i 25.000 sifilisa. U Hrvatskoj je situacija bolja, ali broj oboljelih također raste.
10. lipnja 2017. u 11:14 14 komentara 613 prikaza
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Broj oboljelih od sifilisa i gonoreje posljednjih godina kontinuirano raste u zemljama Europske unije, a najčešći put prijenosa ovih spolnih bolesti jest među muškarcima koji imaju seksualne odnose s istim spolom.

Artritis može pogoditi i mlađe osobe te djecu znate li? Artritis 'prijeti' i mladim osobama. Ovako ga možete spriječiti...

Ti su podaci u Hrvatskoj mnogo povoljniji nego u nekim zapadnim zemljama, no također je, prema objašnjenju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, primijećeno da je među oboljelima sve više muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Dominacija navedenog načina širenja ovih bolesti istaknuta je i u posljednjem izvještaju Europskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti prema kojem je od svih oboljelih od sifilisa u EU više od 60 posto zaraženo homoseksualnim odnosom.

Najviše u V. Britaniji

Kad je riječ o raširenosti tih bolesti u posljednjih pet godina, u prosjeku su u Hrvatskoj godišnje 42 nova slučaja sifilisa i 16 gonoreje, a tijekom ove godine dosad je evidentirano osam slučajeva gonoreje i devet sifilisa.

– Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao je u većini zemalja između 2008. i 2014. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prateći prijave obolijevanja od zaraznih bolesti u Hrvatskoj, gonoreja i sifilis pokazuju stabilan blago uzlazni trend pojavnosti oboljelih u 2013. i 2014. godini. Ne zamjećujemo tako velik broj ni porast ukupnog broja spolno prenosivih bolesti/infekcija kakav se zamjećuje u nekim zemljama Europske unije poput Velike Britanije, ali se među oboljelima zamjećuje povećanje udjela muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima.

novac, kune Mirovinska reforma Nakon 65. preostaje nam samo šest godina zdravog života

Prema podacima, odnosno prijavi obolijevanja od zaraznih bolesti, većina svih slučajeva sifilisa i gonoreje zabilježeni su među muškarcima, uglavnom među muškarcima koji imaju odnose s muškarcima – odgovara nam dr. Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Besplatno savjetovanje

Europski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti prati epidemiologiju pet spolno prenosivih infekcija na razini EU uključujući Island, Lihtenštajn i Norvešku, a prema posljednjem izvješću, općenito je najčešća spolna infekcija klamidijaza, od koje je 2014. godine oboljelo gotovo 400 tisuća ljudi, potom je 66.500 slučajeva gonoreje i 25.000 infekcija sifilisom.

Dr. Tatjana Nemeth Blažić ističe važnost prevencije i napominje da su centri za savjetovanje pri Zavodima dostupni i besplatni.

Jetra zdravlje prije svega Prepoznajte simptome da s vašim jetrima nešto ne štima mirovina znanstvenici tvrde U Rusiji dostupni lijekovi koji mogu produljiti život na 120 godina? srčani udar znate li? Bojite li se srčanog udara? Znanstvenici otkrili kada je rizik najveći     
Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Sad kad novinarku napadnu dežurne lgbtdgjfdxv udruge da je ovo govor mržnje i napad na sexualne slobode i njihova "prava"....ima novinarka da dobije injekciju estrogena jer je preveć "zadrta i ognjištarska" za njihov pojam.

  • Bouchard:

    Ogledna slika "zdravog" društva.Ujedinjeni u različitosti..hhh

  • Lujo123:

    Laž je da su ptegledi besplatni! Itekak su skupi, ali ih ne plačaju te bolesne spodobe, već ih plačamo mi udravi i normalni preko poreza!!!