Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porast oboljelih

Više sifilisa i gonoreje u gay skupini

Marko Prpić/PIXSELL
10.06.2017.
u 11:14

U EU je 2014. zabilježeno 66.500 slučajeva gonoreje i 25.000 sifilisa. U Hrvatskoj je situacija bolja, ali broj oboljelih također raste.

Broj oboljelih od sifilisa i gonoreje posljednjih godina kontinuirano raste u zemljama Europske unije, a najčešći put prijenosa ovih spolnih bolesti jest među muškarcima koji imaju seksualne odnose s istim spolom.

Ti su podaci u Hrvatskoj mnogo povoljniji nego u nekim zapadnim zemljama, no također je, prema objašnjenju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, primijećeno da je među oboljelima sve više muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Dominacija navedenog načina širenja ovih bolesti istaknuta je i u posljednjem izvještaju Europskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti prema kojem je od svih oboljelih od sifilisa u EU više od 60 posto zaraženo homoseksualnim odnosom.

Najviše u V. Britaniji

Kad je riječ o raširenosti tih bolesti u posljednjih pet godina, u prosjeku su u Hrvatskoj godišnje 42 nova slučaja sifilisa i 16 gonoreje, a tijekom ove godine dosad je evidentirano osam slučajeva gonoreje i devet sifilisa.

– Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao je u većini zemalja između 2008. i 2014. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prateći prijave obolijevanja od zaraznih bolesti u Hrvatskoj, gonoreja i sifilis pokazuju stabilan blago uzlazni trend pojavnosti oboljelih u 2013. i 2014. godini. Ne zamjećujemo tako velik broj ni porast ukupnog broja spolno prenosivih bolesti/infekcija kakav se zamjećuje u nekim zemljama Europske unije poput Velike Britanije, ali se među oboljelima zamjećuje povećanje udjela muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Prema podacima, odnosno prijavi obolijevanja od zaraznih bolesti, većina svih slučajeva sifilisa i gonoreje zabilježeni su među muškarcima, uglavnom među muškarcima koji imaju odnose s muškarcima – odgovara nam dr. Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Besplatno savjetovanje

Europski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti prati epidemiologiju pet spolno prenosivih infekcija na razini EU uključujući Island, Lihtenštajn i Norvešku, a prema posljednjem izvješću, općenito je najčešća spolna infekcija klamidijaza, od koje je 2014. godine oboljelo gotovo 400 tisuća ljudi, potom je 66.500 slučajeva gonoreje i 25.000 infekcija sifilisom.

Dr. Tatjana Nemeth Blažić ističe važnost prevencije i napominje da su centri za savjetovanje pri Zavodima dostupni i besplatni.

    

Komentara 14

DU
Deleted user
11:43 10.06.2017.

Sad kad novinarku napadnu dežurne lgbtdgjfdxv udruge da je ovo govor mržnje i napad na sexualne slobode i njihova "prava"....ima novinarka da dobije injekciju estrogena jer je preveć "zadrta i ognjištarska" za njihov pojam.

BO
Bouchard
12:30 10.06.2017.

Ogledna slika "zdravog" društva.Ujedinjeni u različitosti..hhh

LU
Lujo123
12:12 10.06.2017.

Laž je da su ptegledi besplatni! Itekak su skupi, ali ih ne plačaju te bolesne spodobe, već ih plačamo mi udravi i normalni preko poreza!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije