Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Više sifilisa i gonoreje u gay skupini

U EU je 2014. zabilježeno 66.500 slučajeva gonoreje i 25.000 sifilisa. U Hrvatskoj je situacija bolja, ali broj oboljelih također raste.
10. lipnja 2017. u 11:14 14 komentara 631 prikaza
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Broj oboljelih od sifilisa i gonoreje posljednjih godina kontinuirano raste u zemljama Europske unije, a najčešći put prijenosa ovih spolnih bolesti jest među muškarcima koji imaju seksualne odnose s istim spolom.

Artritis može pogoditi i mlađe osobe te djecu znate li? Artritis 'prijeti' i mladim osobama. Ovako ga možete spriječiti...

Ti su podaci u Hrvatskoj mnogo povoljniji nego u nekim zapadnim zemljama, no također je, prema objašnjenju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, primijećeno da je među oboljelima sve više muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Dominacija navedenog načina širenja ovih bolesti istaknuta je i u posljednjem izvještaju Europskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti prema kojem je od svih oboljelih od sifilisa u EU više od 60 posto zaraženo homoseksualnim odnosom.

Najviše u V. Britaniji

Kad je riječ o raširenosti tih bolesti u posljednjih pet godina, u prosjeku su u Hrvatskoj godišnje 42 nova slučaja sifilisa i 16 gonoreje, a tijekom ove godine dosad je evidentirano osam slučajeva gonoreje i devet sifilisa.

– Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao je u većini zemalja između 2008. i 2014. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prateći prijave obolijevanja od zaraznih bolesti u Hrvatskoj, gonoreja i sifilis pokazuju stabilan blago uzlazni trend pojavnosti oboljelih u 2013. i 2014. godini. Ne zamjećujemo tako velik broj ni porast ukupnog broja spolno prenosivih bolesti/infekcija kakav se zamjećuje u nekim zemljama Europske unije poput Velike Britanije, ali se među oboljelima zamjećuje povećanje udjela muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima.

novac, kune Mirovinska reforma Nakon 65. preostaje nam samo šest godina zdravog života

Prema podacima, odnosno prijavi obolijevanja od zaraznih bolesti, većina svih slučajeva sifilisa i gonoreje zabilježeni su među muškarcima, uglavnom među muškarcima koji imaju odnose s muškarcima – odgovara nam dr. Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Besplatno savjetovanje

Europski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti prati epidemiologiju pet spolno prenosivih infekcija na razini EU uključujući Island, Lihtenštajn i Norvešku, a prema posljednjem izvješću, općenito je najčešća spolna infekcija klamidijaza, od koje je 2014. godine oboljelo gotovo 400 tisuća ljudi, potom je 66.500 slučajeva gonoreje i 25.000 infekcija sifilisom.

Dr. Tatjana Nemeth Blažić ističe važnost prevencije i napominje da su centri za savjetovanje pri Zavodima dostupni i besplatni.

Jetra zdravlje prije svega Prepoznajte simptome da s vašim jetrima nešto ne štima mirovina znanstvenici tvrde U Rusiji dostupni lijekovi koji mogu produljiti život na 120 godina? srčani udar znate li? Bojite li se srčanog udara? Znanstvenici otkrili kada je rizik najveći     
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Deleted user:

    Sad kad novinarku napadnu dežurne lgbtdgjfdxv udruge da je ovo govor mržnje i napad na sexualne slobode i njihova "prava"....ima novinarka da dobije injekciju estrogena jer je preveć "zadrta i ognjištarska" za njihov pojam.

  • Bouchard:

    Ogledna slika "zdravog" društva.Ujedinjeni u različitosti..hhh

  • Lujo123:

    Laž je da su ptegledi besplatni! Itekak su skupi, ali ih ne plačaju te bolesne spodobe, već ih plačamo mi udravi i normalni preko poreza!!!