Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znate li?

Bojite li se srčanog udara? Znanstvenici otkrili kada je rizik najveći

srčani udar
Thinkstock
29.05.2017.
u 19:40

Istraživanjem je obuhvaćeno 578 pacijenata koji su dobili infarkt nakon blokade jedne koronarne arterije.

Opasnost od srčanog udara znatno je veća neposredno nakon neke respiratorne infekcije poput gripe, bronhitisa ili upale pluća, pokazali su rezultati studije objavljeni u američkom stručnom časopisu Internal Medicine Journal. 

"Rezultati do kojih smo došli potvrđuju ono na što su upućivale i ranije studije, a to je da ozbiljna infekcija dišnih organa može biti okidač za srčani udar", objasnio je glavni autor studije, znanstvenik na sydneyskom sveučilištu i kardiolog bolnice Royal North Shore, Geoffrey Tofler.

"Ustanovili smo da rizik od srčanog udara, koji se kod nekih osoba može povećati i za 17 puta, nije nužno velik na samome početku bolesti, već se pojačava u danima koji slijede, a najveći je tijekom prvih tjedan dana bolesti, nakon čega se opasnost postupno smanjuje", objasnio je. 

Istraživanjem je obuhvaćeno 578 pacijenata koji su dobili infarkt nakon blokade jedne koronarne arterije. 

Autori studije ustanovili su da je 17 posto ispitanika oko tjedan dana prije srčanog udara imalo neku respiratornu infekciju, a 21 posto ih je preboljelo neku bolest dišnih puteva 31 dan ranije. 

"Učestalost srčanih udara najviša je zimi", podsjeća dr. Thomas Buckley koji je sudjelovao u izradi studije. On ističe važnost cijepljenja protiv gripe i različitih sojeva pneumokoka koji najčešće izazivaju upalu pluća kod rizičnih grupa kako bi se opasnost smanjila na minimum. 

Znanstvenici su objasnili da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala te da oštećuju krvne žile, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. 

 

Komentara 1

KV
ka-vuk
08:12 30.05.2017.

Cijpite se protiv gripe!!!! Plaćeni članak nebili povećali profit of cjepiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije