Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Više od 50 posto mladih tipka u vožnji, a evo i koga su za to okrivili

shutterstock
20.07.2020.
u 13:20

Gotovo polovica mladih vozača krivi svoje roditelje zbog loših navika za volanom, jer su ih godinama gledali kako voze.

Više od polovice mladih vozača koristi mobitel tijekom vožnje, mnogi za provjeravanje društvenih mreža i slanje poruka, kako pokazuje novo istraživanje. Studija s tisuću vozača u Velikoj Britaniji u dobi od 17 do 24 godine utvrdila je da je 54 posto njih priznalo da su koristili mobitel dok su vozili svoj automobil, prenosi mirror.co.uk.

Skoro 38 posto poslalo je SMS s ceste, a 27 posto ih je uputilo poziv bez korištenja opcije handsfree. Zabrinjavajuće je da je istraživanje, koje je naručio Fordov program Driving Skills for Life, utvrdilo da je sedam posto pregledalo njihov profil na društvenim mrežama, dok je jedan od dvadeset čak objavio sadržaj na profil za vrijeme vožnje.

Međutim, 46 posto mladih vozača okrivilo je svoje roditelje za loše navike za volanom, nakon što su ih godinama gledali kako voze, a 39 posto misli da se njihove vozačke sposobnosti pogoršavaju zbog porasta tehnologije vozila kao što su pomoć u parkiranju i tempomat. Više od 61 posto ispitanika također misli da to vodi sporijem vremenu reakcije kod vozača.

Također se ispostavilo da je, pokušavajući poboljšati svoje vozačke sposobnosti, 34 posto gledalo YouTube ili internetski video vodič o tome kako voziti, dok se 26 posto okrenulo video igrama - pri čemu 46 posto onih koji su primijetili poboljšanje. 

- Prometne nesreće jedan su od glavnih uzroka smrti ljudi u dobi od 18 do 24 godine u Europi s više od 38 000 poginulih svake godine, od čega su 67 posto vozači. S vrlo malo iskustva za volanom, zabrinjavajuće je vidjeti toliko mladih vozača koji koriste svoje mobilne telefone tijekom vožnje i dovode sebe i druge u opasnost. Čak i oni s dugogodišnjim iskustvom i najboljim vozačkim sposobnostima otkrili bi da im je koncentracija smanjena za volanom dok koriste svoj telefon - otkriva Debbie Chennells iz Forda.

Pogledajte kako lako izračunati koji SPF faktor vam odgovara:

Komentara 2

ML
Mladjan
16:44 20.07.2020.

Mladi su mabji problem od stari, koji ne vide autobus na kat i ne čuju zvuk motora bajkerske kolone, a tipkaju na mobitel kroz naočale "dioptrija od - 5 lijevo, do +5desno oko, sa aparatom za sluh u ušima."

ZA
zagi101
16:31 20.07.2020.

danas se gleda kod novih auta kolki mu je lcd zaslon što je skroz pogrešno jer vozač treba bit usmjeren na promet a ne da tipka po nekakvim gadgetima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije