Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Većina ljudi pogrešno pohranjuje luk: Evo kako mu produžiti vijek trajanja

Shuttershock
14.08.2023.
u 09:30

Ako se vaš luk brzo kvari možda ga pogrešno skladištite, a postoji jedno povrće uz koje ga nikada ne biste smjeli držati.

Svi znamo da bismo trebali jesti više svježih namirnica i kuhati svoje obroke kod kuće, ali to može biti teško kada otvorite hladnjak i ormare i otkrijete da se hrana koju ste kupili prije samo nekoliko dana već počela kvariti. Ovo je veliki problem sa svježim voćem i povrćem, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako bi vaši proizvodi bili duže svježi – uz pomoć pravilnog skladištenja, prenosi Mirror.

A, jedna stvar koju mnogi od nas ne spremaju na pravi način je luk. Stručnjaci za hranu tvrde da je luku treba skladištiti na hladnom, tamnom i suhom mjestu kako bi duže ostao svjež, a postoji čak i određeno povrće s kojim se nikada ne bi trebao skladištiti jer bi ono moglo potaknuti još brže kvarenje.

VEZANI ČLANCI: 

Vlaga i svjetlost su stvari koje luk ne može podnijeti, jer dovode do plijesni i klijanja, pa ga treba čuvati u suhoj, dobro prozračenoj košari, kanti ili velikoj zdjeli. Trebali biste ih držati podalje od sunčeve svjetlosti, ali također ih ne bi trebalo držati na niskim temperaturama, stoga je najbolje da ih stavite u tamni ormarić.

I, nikada ne biste trebali skladištiti luk s krumpirom. Kuharica Sarah Jampel objasnila je: 'Ja svoje držim u ormariću sa svim svojim posudama za pečenje, ali u budućnosti želim kupiti sanduke i spremiti ih u garažu ili podrum. Također želite biti sigurni da su odvojen od krumpira - koji su skloni kvariti luk ako se drže u blizini'.

VEZANI ČLANCI: 

Ako luk koji kupujete dolazi u plastičnoj vrećici, treba je baciti čim dođete kući iz supermarketa jer plastika može brzo pokvariti luk zbog nedostatka cirkulacije zraka i povećanja vlage. Također, luk možete držati u papirnatoj ili mrežastoj vrećici, jer će obije omogućiti bolji protok zraka i pomoći u održavanju niske razine vlage.  Ako se čuva na pravoj temperaturi i pod pravim uvjetima, luk može trajati dugo vremena. Luk pohranjen između -1⁰C  i 10 ⁰C može biti dobar do godinu dana. Na višim temperaturama izdržat će nekoliko tjedana.

Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije