Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
primjećujete ili razliku?

Vaša bi šalica mogla utjecati na okus vaše kave, tvrde stručnjaci - evo zašto

shutterstock
23.02.2024.
u 10:30

Ritual ispijanja kave, koji uključuje i šalicu iz koje se pije, može iskustveno utjecati na percepciju osobe - mijenjajući time okus.

Ljubitelji kave znaju da ih ispijanje ovog napitka ujutro puni energijom i sprema za novi radni dan. Ali, kako bi imali pravo iskustvo ispijanja kave, šalica iz koje je pijete jednako je važna kao i način na koji je kuhate, tvrde stručnjaci za kavu Jordan Michelman i Zachary Carlsen, koji o tome pišu u svojoj knjizi ‘But First, Coffee’. Objasnili su da, iako šalica iz koje se pije kava nema veliki utjecaj na okus, ipak postoji suptilna razlika, piše New York Post.

Ritual ispijanja kave, koji uključuje i šalicu iz koje se pije, može iskustveno utjecati na percepciju osobe - mijenjajući time okus. ‘Naši su mozgovi najčudesnija stvar, superračunala izuzetne složenosti i preciznosti, sposobna povezati zamršene pojmove poput 'okusa' i 'ukusnosti' u nešto kohezivno i nezaboravno. Ali, receptori okusa na našem jeziku također su podložni greškama i lako podliježu utjecaju sila’, objasnili su Michelman i Carlsen.

VEZANI ČLANCI: 

Rekli su da stvari poput glazbe, pa čak i društva u kojem ste, mogu učiniti vino boljeg okusa - a kava nije ništa drugačija. ‘Milozvučna glazba, slatki večernji povjetarac, šarmantno društvo – sve te sile mogu učiniti i čine stvari poput hrane i vina boljima. Tako je i s kavom - na naš mozak utječe sve oko nas u trenutku konzumiranja. To znači da kada dođe vrijeme da odaberete šalicu, ona iz koje pijete je vrlo važna’, objašnjavaju.

Korištenje određene šalice za kavu može izazvati osjećaj nostalgije, čineći nekoga sretnijim jer pije svoje prvo piće u danu. ‘Puno smo razmišljali o ovome jer smo duboki i postojani ljubitelji šalica, kolekcionari mnogih šalica iz godina putovanja i proučavanja svijeta kave’, rekli su Michelman i Carlsen, ‘Starinska šalica ukrašena vašim omiljenim likom iz crtića iz djetinjstva ili posebno nezaboravnom kampanjom voljenog sportskog tima mogu donijeti sreću ispijanju vaše kave’.

Nadalje, povezivanje kave s određenim sjećanjem može ‘pomoći boljem okusu kave, stvarajući 'okusno' iskustvo s više dimenzija i rezonancija’. Pomaže i što na nekim šalicama imate ispisane pozitivne afirmacije, koje nekome mogu pokrenuti dan uz samopouzdanje. ‘Istraživanje je pokazalo da samo gledanje pozitivnih afirmacija može poboljšati mentalnu budnost, bistrinu i raspoloženje - i to prije prvog gutljaja’, rekli su, pozivajući se na studiju iz 2106. objavljenu u National Library of Medicine.

GALERIJA: Sedam razloga zašto biste trebali piti kavu

1/10

Postoje i znanstvena istraživanja koja podupiru tvrdnju da vrsta šalice koju koristite može utjecati na njezin okus. Studija iz 2014. objavljena u Flavoru otkrila je da kava ima intenzivniji okus kada se poslužuje u bijeloj šalici. ‘Moguće je da je kontrast boja između šalice i kave utjecao na percipirani intenzitet/slatkoću kave’, objasnili su autori studije.

Dodali su da je studija istaknula ‘utjecaj vanjske boje proizvoda na multisenzornu percepciju hrane i pića’, što ukazuje na to kako više faktora utječe na okus. U članku iz Food & Wine također su utvrdili da je kava bolja u zelenoj šalici. Rekli su da je zelena boja povezana s kiselim okusima, a pijenje iz zelene šalice može učiniti da kava izgleda složenije i kiselije, što su dobri okusi kave.

VEZANI ČLANCI: 

‘Okus je multisenzoran; ono što dodirnete, vidite, pomirišete i čujete može utjecati na okus koji percipirate’, objasnili su, ‘Studije o povezanosti boje i okusa otkrivaju da su ljudi skloni povezivati ​​određene boje s određenim okusima’. Godine 2018., istraživačica Fabiana Carvalho otkrila je da kava u ružičastoj šalici čini njezin okus slađim. Također, i što je šalica okruglija, to je i okus slađi

Perete zube odmah nakon pijenja kave? Evo zašto to i nije uvijek najbolja ideja:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije