Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Usamljeni ste? Meditacija je najbolji lijek za to

Meditacija nas usredotočuje na sadašnji trenutak i učinkovito rješava usamljenosti, čak bolje nego programi za društvenu potporu. Isto tako, imunosni je sustav jači...
26. srpnja 2012. u 14:43 0 komentara 12 prikaza
meditacija
Foto: Photos.com

Želite li poboljšati svoj imunosustav i riješiti se usamljenosti, najbolje bi bilo da pronađete malo vremena za sebe i kratko meditirate, zaključak je to istraživanja sveučilišta Carnegie Mellon. Meditativne tehnike učinkovito smanjuju osjećaj izoliranosti, a istodobno jačaju tijelo i um u borbi protiv bolesti, piše Daily Mail.

– Usamljenost je glavni čimbenik zdravstvenih problema i smrtnosti u starijih odraslih osoba. Ovo istraživanje sugerira da tehnike meditacije pomažu poboljšati zdravlje starijih osoba – kaže voditelj istraživanja David Creswell.

No meditacija djeluje i na imunosustav. Rezultati istraživanja, smatra koautor studije Steven Cole s UCLA, pružaju prve naznake da su imunoprofili stanica modulirani psihološkom intervencijom te dodaje da je smanjenje markera upala posebno bitno jer pridonosi suzbijanju širokog spektra zdravstvenih prijetnji uključujući rak, kardiovaskularne bolesti i neurodegenerativne bolesti. Dakle, meditacija učinkovito smanjuje razinu upala koje ubrzavaju razvoj i napredovanje mnogih bolesti.

Znanstvenici ističu da je pronalazak bitan za stariju populaciju jer daje novi pristup liječenju usamljenosti te ih rješava rizika od upalnih bolesti.

– Zainteresirani ste za tehnike meditacije? Pronađite instruktora u svom gradu. Vrlo je važno vježbati um isto kao što treniramo bicepse u teretani – objašnjava Creswell.

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.