Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjet liječnice

Upozorila je na 10 područja: Doktorica otkrila dijelove tijela koje ne peremo dovoljno

Shuttershock
21.12.2023.
u 10:30

Pravilna higijena ključna je za sprječavanje zaraznih bolesti, što liječnici jako dobro znaju.

Budite brutalno iskreni: izribate li uvijek cijelo tijelo kad se tuširate? Možda žurite van i pokušavate se osvježiti što je brže moguće ili se možda fokusirate samo na nekoliko ključnih područja tijekom pranja nakon teretane. Međutim, prema dr. Jen Caudle, prečesto preskakanje temeljitog tuširanja može utjecati na vaše zdravlje, piše Metro.

Obiteljska liječnica sa sjedištem u SAD-u podijelila je dva videa na TikToku s detaljima o dijelovima tijela koje ne peremo dovoljno, prikupivši više od 2,5 milijuna pregleda za svoje savjete o higijeni. U prvom isječku dr. Jen ističe važnost čišćenja pupka i područja iza ušiju, savjetujući da se podsjetite na to trljanjem uha i njušenjem prsta: 'Ako je odvratno, niste se oprali tu nedavno'.

 

@drjencaudle You’re Not Washing These Enough! 🤢 #bath #bathe #shower #wash #loofah #bodywash #loofahsponge #loofahtiktok #washtiktok #tiktoktaughtme #fyp #fypシ ♬ original sound - DrJenCaudle

Abbas Kanani, farmaceutkinja u Chemist Click-u, rekla je ranije: 'Vaš pupak je pomalo nejasno mjesto gdje vlaga može uzrokovati nakupljanje bakterija. Područje iza ušiju također treba biti na popisu, jer lojne žlijezde skupljaju znoj i ispuštaju sebum, uzrokujući nakupljanje prljavštine'.

Zatim je dr. Jen navela nokte kao potencijalno središte bakterija, rekavši: 'Puno prljavštine ostane zarobljeno ispod naših noktiju. Ne razmišljamo često o tome'. Nokti mogu sadržavati (i širiti) infekcije kao što su paraziti i bakterije koje mogu uzrokovati proljev i povraćanje, stoga ih vrijedi redovito dobro čistiti.

VEZANI ČLANCI: 

Noge su bile sljedeće koje su privukle pozornost dr. Jen: 'Želim da stvarno operete noge. Ne govorim o tome da vam sapun teče niz noge pod tušem, govorim o pranju'. Naposljetku, ona tvrdi da su nožni prsti peto područje koje se najčešće zaboravlja, dodajući: 'Želite biti sigurni da ne izazivate infekcije mnogo različitih vrsta, pobrinite se da perete nožne prste - i ostatak tijela, usput'.

Prema Abbas, 'nakupljanje znoja može uzrokovati gljivične infekcije' na prstima, a smrdljiva stopala mogu biti posljedica loših higijenskih navika. U svom drugom videu na tu temu, dr. Jen je potaknula svojih 160.000 pratitelja da operu nabor oko nosa, jer može postati 'mastan' ako ne doprete točno u kutove i pukotine tijekom čišćenja.

 

@drjencaudle *More* Body Parts You’re NOT Washing Enough! 🧼 (DM for other video) #wash #loofah #washing #washbody #loofahtiktok #washtok #drjencaudle #fyp #fypシ ♬ Cooking Time - TonsTone

Za one koji imaju akne na leđima, ona također preporučuje da provedu više vremena u pranju leđa, pravilno sa spužvicom za pranje i sapunom umjesto da samo puste vodu da teče preko njih. Slijedi donji dio stopala, a dr. Jen kaže: 'Ne, nije dovoljno samo biti u mokrom okruženju pod tušem. Pazite da operete donji dio stopala kako biste smanjili šanse za infekciju. Pomaže pilinga, a svi žele meka stopala, zar ne?'.

10 područja koja ne smijete zaboraviti pod tušem, prema dr. Jen:

  1. Pupak
  2. Područje iza ušiju
  3. Ispod noktiju
  4. Noge
  5. Između nožnih prstiju
  6. Nabor oko nosa
  7. Leđa
  8. Donji dio stopala
  9. Ispod bilo kakvih nabora
  10. Unutrašnjost ušiju

VEZANI ČLANCI:

Nastavlja spominjući 'nabore' - kožu ispod grudi, trbuščiće i bilo koje drugo mjesto koje je potrebno podići ili pomaknuti da bi se očistilo. I na kraju, ali ne manje važno, unutrašnjost ušiju. Iako dr. Jen ne podržava štapiće za uši, ona kaže da je sigurno uzeti krpu, omotati je oko prsta i očistiti uho.

Tušira se dva puta tjedno i šokirana je reakcijama na svoje higijenske navike: 'Zar se svi tuširaju češće nego ja?!'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije