Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tata pop-arta

Umro je 1987., a svijet je još uvijek lud za njegovim slikama

Andy Warhol
Foto: Muzej Andy Warhol
1/11
10.09.2014.
u 20:05

Muzej Andyja Warhola u Pittsburghu slavi dvadeset godina rada, a nove izložbe i događanja nisu jedini dokaz da je svijet još lud za slikama začetnika pop-arta. A nitko nije vjerovao da će trajati...

Ilustrator Andy Warhol bio je jedan od najplodnijih i najpopularnijih umjetnika svojeg vremena sretno spojivši talent za avangardno i senzibilitet za komercijalno.

Kako je rođen u “čeličnom” Pittsburghu u Pennsylvaniji, logično je da je upravo ondje, sedam godina nakon Warholove smrti, otvoren muzej posvećen njegovu stvaralaštvu. U povodu dva desetljeća rada muzeja, tijekom cijele 2014. u njemu se održavaju dodatne izložbe i uzbudljiva događanja svjedočeći da je Warhol i danas vruća roba.

Foto: Muzej Andy Warhol

Žuto- ružičastu sliku krave Warhol je naslikao 1966. godine

Dio postava ljubaznošću Muzeja Andyja Warhola stoga donosimo i mi. Kako je teško reći nešto novo o općepoznatom i (i danas) sveprisutnom Warholu, možemo samo ponoviti gradivo. Rođen 1928. godine, Warhol je vodeći umjetnik pop-art pokreta iz 1960-ih. Iskušavao se u raznim oblicima umjetnosti poput filma, videoinstalacija, pisanja, ilustriranja, slikanja te je u jednom trenutku doslovno zamaglio granicu između likovne umjetnosti i estetike kao glavne niti vodilje u svakodnevnom životu. Od rane mladosti pokazivao je izrazit senzibilitet prema svim vrstama stvaralaštva.

Bio je i strastveni ljubitelj filmova te je, nakon što mu je majka kad je imao devet godina kupila fotoaparat, u improviziranoj tamnoj komori u podrumu razvijao fotografije koje je snimio. Uz veliku potporu roditelja završio je studij likovnog oblikovanja na sveučilištu Carnegie Mellon te počeo raditi u New Yorku. Kako će se pokazati, u savršenom okolišu za razvoj talenta i osobnosti mladog Andyja koji će od ilustratora u marketinškoj agenciji postati jedan od najpoznatijih i najcitiranijih umjetnika 20. stoljeća. Njegov jedinstven, hiroviti stil počeo mu je donositi priznanja i nagrade.

Foto: Muzej Andy Warhol

Andy Warhol uživao je život zvijezde, a osim što je bio čest gost popularnog Studija 54, družio se s američkim modelom Edie Sedgwick, rock- zvijezdom Mickom Jaggerom te glumicom Brooke Shields

U kasnim pedesetima Warhol je sve više pozornosti posvećivao slikanju, da bi 1962. izložio sliku Campbellovih limenki juhe. Danas kultna slika unijela je veliku pomutnju u svijet umjetnosti, donoseći pop-art u središte pozornosti. Svi su mislili da je to popularan, ali prolazan smjer koji će vrlo brzo izblijediti. No Campbellova juha bila je tek početak.

Warhol nije stao te su u pop-artu svoje mjesto našli mnogi predmeti iz svakodnevnog života, a zatim se posvetio portretiranju slavnih osoba u živim, neobičnim kričavim bojama. Njegovi najpoznatiji portreti zasigurno su Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Jackie Kennedy, Mick Jagger i Mao Ce-tung. Također, opširno je eksperimentirao s videoumjetnošću te je tijekom karijere proizveo više od 60 filmova.

Foto: Muzej Andy Warhol

Ilustraciju mačka Sama Warhol je nacrtao 1954.

Koliko je Warhol bio kontroverzan, govori činjenica da je 1968. godine jedva preživio atentat psihotične feministice Valerie Solanas, zbog kojeg je trpio posljedice sve do smrti 1987. godine. Podrijetlom iz Slovačke, nakon atentata vratio se svojim grkokatoličkim korijenima te je, iako je bio deklarirani homoseksualac, sve više držao do vjere.

Foto: Muzej Andy Warhol

I hladno oružje bilo je na repertoaru tog umjetnika

U jednom trenutku pretvorio se u čovjeka opsjednutog katoličkim ritualima i papom kao najeksponiranijim čovjekom na svijetu. Andy Warhol umro je u 58. godini, a njegov život još je predmet rasprava. Od njegove seksualne orijentacije i podatka da je umro kao djevac do pokušaja da se odgonetne ključ uspjeha umjetnika koji je pop-art postavio uz bok s klasičnim ostvarenjima likovne umjetnosti.

Pretpostavka je da je postmoderna umjetnost 20. stoljeća vapila za osobom poput Andyja, a on svoju slavu dočekao širom otvorenih ruku, stvorivši negdje putem djela koja ne zastarijevaju ni danas.

Foto: Muzej Andy Warhol

U Muzeju Andyja Warhola održana je izložba "Halston i Warhol: Silver and Suede" u kojoj se isprepleću životi dvaju američkih velikana, modnog dizajnera i artista

>>Skrivena od pogleda fatalna glumica ovijena velom privlačnosti

>>Pogledajte kolekciju koju je Jean Paul Gaultier kreirao za Lindex

>>Vitku liniju najčešće ističe udobnom i lijepom odjećom, a omiljene su joj palazzo hlače

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije