Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Uh, moja leđa! Križobolju trpi čak 80 posto Hrvata

Moderna pošast - tijekom godine gotovo polovicu odraslih “zaskoči” nagla ukočenost
23. travnja 2013. u 08:41 0 komentara 463 prikaza
kralježnica
Foto: Grgur Žučko/Pixsell

Nagao skok iz zime u vruće dane u mnogih je, osim uobičajenih proljetnih tegoba kao što su umor i malodušnost, prouzročio i križobolju. Izražene promjene temperature zraka, osamsatno sjedenje na radnom mjestu i propuh glavni su “okidači” koji su ih prikovali za krevet.

Socijalni problem

Ukočenost zbog bolova u leđima pošast je modernog doba koja ne bira spol i dob. – Većina je ljudi, nažalost, iskusila križobolju. To je danas jedan od najčešćih uzroka izostanka s posla te drugi najčešći razlog odlaska liječniku. Od križobolje pati čak 80 posto odrasle populacije pa je zbog takve raširenosti postala veliki socijalni i ekonomski problem današnjice – upozorila je prim. mr. sc. Zoja Gnjidić, specijalist fizijatar, reumatolog i ravnateljica Poliklinike za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr. D. Čop” u Mihanovićevoj u Zagrebu.

Epidemiološke studije pokazuju da će četiri od pet odraslih osoba tijekom života iskusiti križobolju. Muškarce i žene pogađa podjednako, no u žena se tegobe obično češće javljaju nakon 60. godine života. Tijekom godine dana gotovo polovica odrasle populacije suočit će se s križoboljom! No ta moderna pošast sada se javlja i u djece starije od 10 godina – obolijeva do šest posto njih, a od 18 do 50 posto oboljelih su adolescenti. Dugo sjedenje uz kompjutor i malo kretanja pridonose većem pobolu mladih. Ipak, najčešće obolijevaju oni od 35. do 55. godine. Cijeli je niz čimbenika koji se povezuju s križoboljom, a poznato je njezinih više od 140 uzroka! Razlog je tome što izvor problema ne mora biti isključivo u kralježnici, nego i u okolnim strukturama ili zdjeličnim organima, a bol se može projicirati u područje križa. Neke upalne bolesti, tumori, ozljede ili prijelomi također mogu rezultirati križoboljom. Stoga je važno temeljito razgovarati s liječnikom. Opsežna obrada nije uvijek nužna.

Znakovi koji upozoravaju

No kad tegobe traju dulje, a terapija ne donosi poboljšanje, tjelesna je temperatura povišena, ubrzana je sedimentacija eritrocita (više od 100), javljaju se ozbiljni znakovi oštećenja živaca i naglo se gubi tjelesna težina, situacija je ozbiljnija. Sve to naime upućuje na specifičan uzrok križobolje pa mu tako treba i pristupiti. No tek je u malom broju slučajeva ozbiljna patologija razlog bolova i zakočenosti u križima.

Najčešći je uzrok boli ozljeda mi

Najčešći je uzrok boli ozljeda mišića i diska

Najčešća je mehanička križobolja (kad je uzrok u mišiću, ligamentu ili zglobu, to jest kralješku) na koju otpada 90 posto svih križobolja, radikularna (kad je uzrok oštećenje živca) čini 7-10 posto, upalna križobolja 1-5 posto, reflektirana ili prenesena križobolja 1-2 posto (uzrok su najčešće promjene u zdjeličnim organima), dok su ostali uzroci zastupljeni u manje od jedan posto slučajeva.

Pet čimbenika stresa koji potiču bolove

Pet čimbenika stresa koji potiču bolove i - savjeti

Vrlo je važan utjecaj stresa, depresije i depresivnog ponašanja na ishod i prelazak akutne faze križobolje u kronični oblik. Klinički je dokazana povezanost pojave kronične križobolje i cijelog niza čimbenika koji nisu izravno povezani s oštećenjima u području kralježnice.

1. Osjećaj prikovanosti za stolicu na radnom mjestu

Zbog prirode posla, koja može prouzročiti dodatni pritisak, osoba ne uspijeva napraviti predah, a to “stišće” živce i javlja se ukočenost.

2. Podrška okoline i suradnika u radnoj okolini je bitna

Iznimno važan čimbenik – osjećaj prihvaćanja među kolegama na poslu – važan je za osjećaj zadovoljstva koji relaksira i kralježnicu.

3. Stalan osjećaj pritiska da morate hitno završiti sve poslove

Bez obzira na to je li riječ o uredu, čišćenju stana ili teškom fizičkom poslu, stalan osjećaj pritiska da sve mora biti gotovo “sad” koči organizam.

4. Razumijevanje poslodavca iznimno je važno

Osjećaj zaštićenosti koji mu daje poslodavac za oboljelog je vrlo bitan jer će mu pozitivan stav nadređenih pomoći u bržem ozdravljenju.

5. Svaki strah, osobito egzistencijalni, usporava oporavak

Još su jedan razlog odgođenog oporavka pacijenata i smanjena primanja te nesigurnost i strah za svakodnevnu egzistenciju.

Savjeti: Izbjegavajte propuh, ne podižite terete, ne ustajte naglo iz kreveta, sa stolice...

Ako imate problema s leđima, morate voditi računa o naoko običnim sitnicama: pazite kako se ustajete iz kreveta, sa stolice, ne činite nagle okrete i trzaje.

Što morate znati o svojim tegobam

Što morate znati o svojim tegobama

Provjerite u kojoj ste grupi - kroničnih ili akutnih bolesnika

Ako vaše tegobe traju kraće od 6 tjedana imate akutnu križobolju, subakutna traje od 6 do 12 tjedana, a u grupi ste kroničnih bolesnika ako vaše tegobe traju više od 12 tjedana.

Samo u 2 do 7 posto oboljelih razvija se kronična križobolja

Svaka križobolja ne mora imati loš ishod i mišljenje da svaka vodi invalidnosti nije točno. Akutna nespecifična križobolja u većine oboljelih prolazi u 6 tjedana, a u 2 do 7 posto razvije se kronična križobolja.

Uzimati lijekove protiv boli i za opuštanje

Liječenje križobolje je zahtjevno, a obuhvaća primjenu lijekova protiv boli i za opuštanje mišića, protuupalne lijekove i antidepresive, fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, psihološku pomoć, primjenu ortopedskih pomagala te operativno liječenje.

prati ga na prvenstvu
Koga ljubi izbornik Horvat? Nedavno je proslavio 12. godišnjicu braka sa samozatajnom odvjetnicom
Televizijsko nasilje
Televizijsko nasilje
Sadržaji za djecu obilni su nasilnim scenama: Evo kako djecu zaštiti od gledanja neprimjernih sadržaja koji na njima mogu ostaviti negativne posljedice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.