Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi s leđima

Uh, moja leđa! Križobolju trpi čak 80 posto Hrvata

kralježnica
Grgur Žučko/Pixsell
23.04.2013.
u 08:41

Moderna pošast - tijekom godine gotovo polovicu odraslih “zaskoči” nagla ukočenost

Nagao skok iz zime u vruće dane u mnogih je, osim uobičajenih proljetnih tegoba kao što su umor i malodušnost, prouzročio i križobolju. Izražene promjene temperature zraka, osamsatno sjedenje na radnom mjestu i propuh glavni su “okidači” koji su ih prikovali za krevet.

Socijalni problem

Ukočenost zbog bolova u leđima pošast je modernog doba koja ne bira spol i dob. – Većina je ljudi, nažalost, iskusila križobolju. To je danas jedan od najčešćih uzroka izostanka s posla te drugi najčešći razlog odlaska liječniku. Od križobolje pati čak 80 posto odrasle populacije pa je zbog takve raširenosti postala veliki socijalni i ekonomski problem današnjice – upozorila je prim. mr. sc. Zoja Gnjidić, specijalist fizijatar, reumatolog i ravnateljica Poliklinike za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr. D. Čop” u Mihanovićevoj u Zagrebu.

Epidemiološke studije pokazuju da će četiri od pet odraslih osoba tijekom života iskusiti križobolju. Muškarce i žene pogađa podjednako, no u žena se tegobe obično češće javljaju nakon 60. godine života. Tijekom godine dana gotovo polovica odrasle populacije suočit će se s križoboljom! No ta moderna pošast sada se javlja i u djece starije od 10 godina – obolijeva do šest posto njih, a od 18 do 50 posto oboljelih su adolescenti. Dugo sjedenje uz kompjutor i malo kretanja pridonose većem pobolu mladih. Ipak, najčešće obolijevaju oni od 35. do 55. godine. Cijeli je niz čimbenika koji se povezuju s križoboljom, a poznato je njezinih više od 140 uzroka! Razlog je tome što izvor problema ne mora biti isključivo u kralježnici, nego i u okolnim strukturama ili zdjeličnim organima, a bol se može projicirati u područje križa. Neke upalne bolesti, tumori, ozljede ili prijelomi također mogu rezultirati križoboljom. Stoga je važno temeljito razgovarati s liječnikom. Opsežna obrada nije uvijek nužna.

Znakovi koji upozoravaju

No kad tegobe traju dulje, a terapija ne donosi poboljšanje, tjelesna je temperatura povišena, ubrzana je sedimentacija eritrocita (više od 100), javljaju se ozbiljni znakovi oštećenja živaca i naglo se gubi tjelesna težina, situacija je ozbiljnija. Sve to naime upućuje na specifičan uzrok križobolje pa mu tako treba i pristupiti. No tek je u malom broju slučajeva ozbiljna patologija razlog bolova i zakočenosti u križima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije