Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na budžet

Udžbenici skuplji, a već iduće godine neće vrijediti

'19.08.2010., Zagreb - Udzbenici i skolska oprema u knjizari Skolska knjiga u Masarykovoj ulici.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Tomislav Miletić/PIXSELL
13.08.2013.
u 12:15

Roditeljima s dvoje i više djece kupnja kompleta udžbenika "izbit" će i nekoliko stotina kuna više iz novčanika

Opremiti đaka za školu nikada nije bilo jeftino, a ove godine roditelji se mogu pripremiti i na skuplje udžbenike. Zbog uvođenja PDV-a od pet posto na udžbenike početkom godine i oni su poskupjeli, i to za više od pet posto jer su se nakladnici odlučili "izbaciti" lipe i zaokružiti cijena pa su umjesto za točno pet posto svojim naslovima podigli cijenu za koju kunu više.

Uputa knjižara

Stoga roditelji s dva i više đaka kojima je potrebno kupiti komplete udžbenika mogu računati da će im iz kućnog proračuna knjige "isisati" nekoliko stotina kuna više nego što su planirali.

– Istina je da smo povisili cijene naslova za iznos PDV-a, kao i većina nakladnika. Uz to smo dobili zamolbu od knjižara da iznose zbog Zakona o fiskalizaciji zaokružimo. I tu smo uputu poslušali – kaže Sanja Aralica, direktorica marketinga Školske knjige.

Pomoćnica ministra za osnovnoškolsko obrazovanje Ankica Nježić ističe kako ministar Željko Jovanović nije mogao odrediti najnižu cijenu naslova, kao što se činilo dok se na udžbenike nije plaćao PDV.

To bi, kaže Nježić, bilo uplitanje u tržišno natjecanje.

– Očekivala sam da će cijene ostati iste ili da će ih povisiti pet posto, no očito je da su ih neki i više povisili – dodala je Ankica Nježić.

Ne bi roditelji toliko žalili za novcem kada bi udžbenici koje će kupiti ovog ljeta vrijedili i iduće godine, ali svi udžbenici za školsku godinu 2014./2015. moraju biti novi. Stari su, prema mišljenju Ministarstva obrazovanja, zastarjeli, a jedan od argumenata za nove im je i novi pravopis Hrvatskog instituta za hrvatski jezik po kojem bi se novi udžbenici trebali tiskati. Zbog toga nije nerealno očekivati da će većina roditelja prije odlaska u knjižare udžbenike za ovu godinu pokušati nabaviti od starijih đaka. Nakladnici su se očito i vodili tom logikom kada su odlučili cijene udžbenika nešto povisiti u odnosu na lani svjesni da će im zarada ove godine biti manja.

Bolje da su čekali!

Može se reći da ih je "spasio" zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jer je zagrebačka Skupština odlučila da kupe udžbenici svim osnovnoškolcima u gradu Zagrebu što je dar vrijedan 44 milijuna kuna.

– Da se pričekalo iduću godinu kupili bi se udžbenici koji vrijede četiri godine i koje učenici mogu nasljeđivati jedni od drugih – kaže Nježić.

>> Jovanović: Školski udžbenici bit će tanji i jeftiniji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije