Naslovnica Lifestyle Zdravlje

U dječjoj dobi su vam izvađeni krajnici? Stručnjaci otkrili kakve to ima posljedice na zdravlje

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Melbourneu proučavao je medicinske podatke čak 1.2 milijuna Danaca čije je zdravlje praćeno od rođenja do desete do tridesete godine.
24. lipnja 2018. u 19:37 4 komentara 7692 prikaza
Pregled grla
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Iako se operacija krajnika (tonzilektomija) i operacija trećeg krajnika (adenoidektomija) smatraju rutinskim operacijama bez posljedica, rezultati dugogodišnje studije objavljeni u časopisu JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, pokazali su da posljedice itekako postoje.

VEČERNJI TV Za liječenje dijabetesa svake godine izdvojimo otprilike 5 milijardi kuna!

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Melbourneu proučavao je medicinske podatke čak 1.2 milijuna Danaca čije je zdravlje praćeno od rođenja do desete do tridesete godine.

Tijekom istraživanja otkrili su da djeca, kojoj su krajnici izvađeni do devete godine života, u kasnijim godina triput češće obolijevaju od alergija ili astme, gripe te upale pluća. Djeca kojoj je izvađen treći krajnik dvaput su češće obolijevala od navedenih bolesti, kao i od konjunktivitisa te opstruktivne bolesti pluća.

Trešnje Za vitalnost 10 razloga zašto trebamo jesti trešnje

Stoga znanstvenici preporučuju da se vađenje krajnika izbjegava kada god su moguće druge vrste liječenja, a ako je spomenuta operacija neizbježna, tada bi liječnici trebali odlagati operaciju što dulje, kako bi se bolje razvio imunitet djeteta, navodi se u zaključcima studije.

“Sva tri krajnika su dio limfnog sustava i igraju bitnu ulogu u normalnom razvoju imunološkog sustava i prepoznavanju patogena tijekom djetinjstva pa i ne čudi što njihovo uklanjanje onemogućuje otkrivanje patogena i povećava rizik od respiratornih infekcija i zaraznih bolesti,” poručuju. 

novo istraživanje Ljudi postaju sve gluplji? Razina kvocijenta inteligencije sve niža kod mladih Čaša vode dobro je znati Trebate li piti osam čaša vode na dan? Pročitajte ovo

Pogledajte i video Za liječenje dijabetesa svake godine izdvojimo otprilike 5 milijardi kuna!

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • vorda400:

    Mene trenutačno muči desni krajnik na Toyoti a mandule sam izvadio kad su počele raditi veče probleme nego što su bile korisne

  • Jedan_tamo:

    Pa, naravno da odstranjivanje krajnika (isto tako npr. prepucija) mora imati negativne zdravstvene posljedice. Priroda zna najbolje sta je potrebno, a sta ne. A neki se prave pametniji od prirode (muslimani) ili neki jednostavno zele da zarade na "rutinskim operacijama" ... prikaži još! (doktori/bolnice). Pustite sad pametovanje, ja zivim i sa krajnicima i prepucijem, i zdrav sam - Hvala Bogu ili hvala prirodi (ko kako zeli).

  • liliZG:

    u doba kad sam ja bila klinka , vađenje mandula je bio općenarodni sport, ali moj doktor meni nije dao izvaditi mandule jer je govorio da je onda otvoren put do pluća , bog ga blagoslovio, bio je pametniji od ... prikaži još!d svojih kolega prije četrdeset godina, ... ujedno je rekao da je sumamed smeće od lijeka, i eto ga, danas upozoravaju srčane bolesnike da izbjegavaju često korištenje azitromicina jer izaziva srčane udare,...