Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOGODIŠNJACI SAVJETUJU

U čemu je ključ dugovječnosti?

baka
Pixsell
27.11.2009.
u 14:46

Znanstvenici su ustvrdili kako umjerena konzumacija alkohola doprinosi dugom životu. S time se slažu i mnogi stogodišnjaci, a "stručnjaci" s raznih strana svijeta koji ponosno nose svoje godine i sami su se oglasili svojim savjetima za dug život.

Ovo je sasvim sigurno dobra vijest za sve koji ručak vole začiniti čašicom dobrog vina ili piva, jer znanstvenici su ustvrdili kako umjerena konzumacija alkohola doprinosi dugom životu. S time se slažu i mnogi stogodišnjaci, a "stručnjaci" s raznih strana svijeta koji ponosno nose svoje godine i sami su se oglasili svojim savjetima za dug život.

Tako na grčkom otoku Ikaria, na kojem živi najviše 90-godišnjaka na svijetu, sve lokalno stanovništvo redovito konzumira planinski biljni čaj. Čaj među ostalim sadrži metvicu, ružmarin i kadulju, a ispijaju ga čak nekoliko puta dnevno. Zbog nedostatka prijevoznih sredstava stanovnici su također prisiljeni i u starijoj dobi redovito šetati, čak i nakon devedesete.

Slično je i sa stanovnicima japanskog otoka Okinawa, za koje se vjeruje da dugovječnost duguju načinu na koji konzumiraju hranu – bez prejedanja, odnosno zato što završavaju obrok kada su siti 80 posto, a najčešće jedu ribu, povrće i žitarice, s minimalno mesa i mliječnih proizvoda.

Zaštitni znak stogodišnjaka sa Sardinije je pak čaša dobrog vina, dok stanovnici Hunza Valleya u Pakistanu u velikim količinama konzumiraju voće i povrće. I to uglavnom sirovo.

Ostali su pak kao tajnu svoje dugovječnosti naveli nisku razinu stresa, činjenicu da ne piju i ne puše te vegetarijansku prehranu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije