Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz lokalnu klopu

Turneja salzburškim pivnicama

shutterstock
26.09.2023.
u 07:00

Probali smo najbolju pohanu piletinu u Austriji, klasike austrijske kuhinje kaiserschmarrn i tafelspitz te nezaobilazne pivske perece uz juhu od piva Augustiner posluženu u keramičkoj krigli.

Postoje gradovi koji nam pružaju i više nego što očekujemo, gradovi kojima se rado vraćamo i koje uvijek iznova upoznajemo, mada se u njima već pomalo osjećamo “kao doma”. Salzburg je definitivno jedan takav grad. Ovaj dvorac od soli (što je doslovni prijevod naziva grada), barokni dragulj i grad umjetnosti i glazbe nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Grad je to izuzetno bogate povijesti koja je ostavila trag na svakom koraku, a stara gradska jezgra fascinantno je očuvana i vrlo malo se promijenila od vremena kada je njezinim ulicama trčkarao mali Mozart.

Foto: shutterstock

Salzburg oduševljava na toliko razina, u to sam se još jednom uvjerila tijekom svog zadnjeg posjeta ovom čudesnom gradu. Rekla bih da ne postoji najbolje godišnje doba za posjet Salzburgu, nekako je uvijek podjednako neodoljiv. Fokus ovog putovanja bio je na isprobavanju lokalnih piva i delicija. Prvi dan večera nas je čekala u restoranu i pivnici Zipfer Bierhaus, mjestu koje uređenjem i atmosferom prenosi duh prošlih vremena. Jelovnik se sastoji od samih klasika austrijske kuhinje, možete birati između klasičnog bečkog odreska, goveđeg gulaša, gulaša od iznutrica, pečene krvavice i ostalih tradicionalnih oblizeka. Na preporuku našeg dragog domaćina odlučili smo popiti Zipfer Urtyp i bio je to tek početak naše male pivske avanture.

Drugi dan započeli smo šetnjom starom gradskom jezgrom, a na našem pivskom istraživanju imali smo i profesionalnu pivsku vodičicu koja nas je oduševila živopisnim pričama vezanim uz povezanost grada i proizvodnje piva, koliko je pivo utjecalo na ljude i razvoj grada, a jedna od zanimljivosti koju je s nama podijelila jest i podatak da svaki Austrijanac prosječno godišnje popije 103,5 litara piva. Naša sljedeća postaja bio je restoran Barenwirt, mjesto gdje obavezno treba probati pohanog piceka. Jer, kažu, tu se priprema najbolja pohana piletina u Austriji. Porcije su zaista velike, jedna porcija sastoji se od pola savršeno pohanog pileta uz koje se poslužuje klasična krumpir-salata. Mjesto je osim po piletini poznato i po juhi od Augustiner piva koja se poslužuje u keramičkoj krigli. Ukusna i okrepljujuća svilenkasta juhica također je nešto što vrijedi probati.

Foto: shutterstock

Nakon više nego obilnog ručka posjetili smo pivovaru i pivnicu Augustiner gdje se i danas koriste stare tehnike proizvodnje piva, kao i bakreni kotlovi stariji od sto godina. Glavna fermentacija ovdje se odvija u otvorenim bačvama za vrenje, pri čemu se prvotno dodani kvasac nakon završetka glavne fermentacije taloži na dno. Lager im, zanimljivo, odležava čak deset tjedana! U istom kompleksu gdje je pivovara nalazi se ogroman prostor pivnice s nekoliko velikih dvorana koje, uz vanjske terase, mogu primiti i do 500 osoba. Lokalci često ovo mjesto koriste i za obiteljska okupljanja i proslave, pa mada na licu mjesta postoji bogata ponuda, od pečenih svinjskih koljenica i rebaraca do raskošnih mesnih plata, pekarskih i slastičarskih proizvoda, nije neobično da ljudi 
donesu ranije doma pripremljenu hranu koju ovdje onda jedu i uživaju u odličnoj pivi i veseloj atmosferi.

Novi dan, novo pivo! 

Popodne smo proveli u šetnji gradom, bilo je dovoljno vremena za obilazak povijesne jezgre, posjet Mozartovoj rodnoj kući kao i za  istraživanje šoping zone ili guštanje u legendarnim Mozart kuglama. Kada ste u Salzburgu tada trebate kušati originalne Mozart kugle koje ćete prepoznati po srebrno plavoj ambalaži. Ove neodoljive čokoladne kuglice s marcipanom i dalje se ručno proizvode, a možete ih kupiti u slastičarnicama Fürst.

Foto: shutterstock

Već jako sadržajan i dinamičan dan priveli smo kraju odlaskom u Kazalište lutaka koje je pod zaštitom UNESCO-a i pogledali predstavu “Sound Of Music”. Nakon predstave imali smo priliku vidjeti kako sve izgleda “iza kulisa”, izbliza pogledati fascinantne drvene marionete te dobili uvid u to koliko je uloženo truda da bi sve savršeno funkcioniralo. Novi dan donosi i novi obilazak još jedne pivovare. Posjetili smo privatnu pivovaru Trumer koja se nalazi u obližnjem mjestu Obertrum. Pivovara je osnovana 1601. godine, a zadnjih 250 godina u vlasništvu je obitelji Siegl.

Pivo im odležava minimalno sedam tjedana, a u proizvodnji se koriste vlastitim ječmom te imaju i vlastite nasade hmelja. Iz pivovare Trumer dolaze najnagrađivaniji pilsneri na svijetu. Ovdje smo kušali odlična piva koja su nam poslužena uz nezaobilazne “pivske” perece. Vraćamo se u Salzburg i odlazimo na ručak u restoran i u pivnicu Urbankeller. U velikom izboru tradicionalnih jela izabrala sam Tafelspitz kojeg obožavam, kada je dobro pripremljen. A ovaj je bio izvrstan, poslužen s kremastim špinatom, hrenom i krumpirima te malo mrkve i celera kuhanih u moćnoj goveđoj juhi. 

Ovdje smo jeli i najbolji Kaiserschmarrn, pripremljen baš po mom guštu. Ovo jednostavno, ali fino jelo, još jedan klasik austrijske kuhinje kod nas znano i kao carski drobljenac, obožavao je i sam car Franjo Josip.Nakon ručka krenuli smo u obilazak tvrđave Hohensalzburg, koja se izdiže iznad grada i zaštitni je znak Salzburga. Ovo je mjesto s kojeg se pruža predivan panoramski pogled na cijeli Salzburg, rijeku Salzach i sve znamenitosti grada. Do tvrđave možete doći uspinjačom ili pješke, šetnjom od nekih 15-20 minuta. Ovdje smo tek kratko predahnuli i uživali u koktelu, a potom nas je put odveo u Die Wiess, pivnicu i gostionicu u mirnijem dijelu grada. 

Foto: shutterstock

Ovdje smo jeli svinjsko pečenje i rebarca uz koje su posluženi savršeno pečeni krumpiri, izvana hrskavi, a iznutra mekani, prženi 
kolutići luka, pečene paprike i knedle od kruha te kupus salatu. Pili smo odlično prirodno mutno pšenično pivo koje dolazi u boci s okretnim čepom pa se otvaranje boce i poprilično glasno čuje. Iz Salzburga smo se uputili do mjesta Grödig / St Leonhard, pa gondolom na planinu Untersberg, na 1810 metara nadmorske visine. Pogled je već iz gondole bio fantastičan, a sa same planine ostavljao bez daha. Predivan doživljaj, bilo smo u oblacima i doslovno. Nekakav poseban mir i ugoda. 

A onda nešto potpuno drugačije. Još jedna atrakcija. Red Bullov Hangar 7! Već sam jednom ranije posjetila ovo veliko stakleno zdanje smješteno uz samu zračnu luku, ali ovo je atrakcija koju vrijedi opet vidjeti, sve te svjetlucave avione, helikoptere, bolide  Formule 1. Vrijeme je bilo za kratak predah uz kavicu i kolač u restoranu Carpe Diem.Kad mi je stigao lemon meringue tart, koji je izgledao fenomenalno, počela je moja mala privatna drama, u sljedećih nekoliko minuta skužila sam da sam izgubila mobitel, krenula u potragu i zapravo vrlo brzo ga i našla (zahvalna beskrajno!). Ok, sve je dobro i sretno prošlo, a ja samo mogu potvrditi da 
je moj lemon meringue tart bio baš onakav kako je izgledao – fenomenalan! 

Foto: Privatna arhiva

OK, sad već stvarno dugo nismo popili pivo! Znači, bilo je vrijeme za posjet još jednoj pivovari. Stiegl Brauwelt najstarija je privatna pivovara u Austriji, datira od 1492., iste godine je otkrivena Amerika. Razgledavanje smo započeli filmom koji nas vodi kroz proces proizvodnje piva, a zatim smo obišli i muzej piva. Tamo smo i ručali, a na meniju se, osim tradicionalnih jela, nalazi i veći broj jela koja su pripremljena od sezonskih i lokalnih namirnica. Punjene paprike ovdje su bile sjajne, baš kao i klasični bečki odrezak.

Salzburger Nockerln i njihov proslavljeni souffle

Večerali smo u centru grada, u restoranu i pivnici Sternbräu opet uz obilje fine domaće hrane, od krpica sa zeljem do klasičnih gulaša s okruglicama od kruha. Za desert smo izabrali Salzburger Nockerln, jer kad ste u Salzburgu morate kušati ove prozračne, pjenaste salzburške noklice, njihov proslavljeni souffle. Zapečeni žličnjaci od jaja prelijevaju se kiselkastim voćnim preljevom, najčešće od malina. Mogu se naručiti pojedinačne porcije, a tradicionalno souffle se sastoji od tri velika žličnjaka koja simboliziraju planine u okolici Salzburga – Gaisberg, Mönchsberg i Kapuzinerberg. Slatko za kraj još jednog divnog dana. 

Zadnji dan našeg boravka u Austriji posjetili smo rudnik soli u Obertauernu. Dojmljivo “putovanje kroz vrijeme” uz vođeni prikaz života rudara i vađenju soli. Iako danas tek turistička atrakcija, rudnik soli odigrao je ogromnu ulogu u razvoju Salzburga, pružio je gradu materijalnu sigurnost i neovisnost, a sol je zaslužna i za samo ime grada. S obzirom na to da se ulaznice za sve ove atrakcije naplaćuju, moja je preporuka da uzmete Salzburg card s kojim ćete ostvariti popuste na ulaznice i razna događanja, a i bez brige se koristiti javnim prijevozom. Cijena kartice za tri dana iznosi 40 €, odnosno u sezoni 45 €, a jednodnevna 35, odnosno 39 €. 

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije