Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lista zemalja

Turisti se najčešće otruju hranom u Španjolskoj. Pročitajte je li i Hrvatska na listi

Health stockA generic stock photo of a half-pounder burger and chips in a takeaway carton.Philip Toscano Photo: Press Association/PIXSELL
23.06.2015.
u 08:25

Hrvatske nama na popisu zemalja s opasnom hranom, a Španjolsku slijede Turske i Egipat, te Grčka i Francuska

Ljeto je konačno tu, a s njim je stigla i dugo čekana sezona odmora i putovanja.

No, kako nam odmor ne bi prisjeo, dobro je znati rezultate najnovijeg istraživanja o kvaliteti hrane koja se diljem svijeta jede na ulici.

Ono je pokazalo da se turisti najčešće hranom otruju u Španjolskoj, a nju slijede Turska i Egipat. Anketu je među dvije tisuće turista provela britanska tvrtka Slater and Gordon, a za Španjolsku je čak 30 posto ispitanika izjavilo da je imalo zdravstvenih problema zbog hrane pojedene tijekom putovanja.

Nakon ove tri zemlje slijede Grčka, Francuska, SAD, Indija, Maroko i Tajland. Nasreću, Hrvatska se ne spominje iako je za naše ugostitelje važno znati da čak svaki četvrti anketirani kaže da destinaciju bira i zbog gastrospecijaliteta koje ona nudi.

Liječnici pak preporučuju da se na putovanjima uvijek pažnja obrati na čistoću restorana te da se izbjegavaju ulični specijaliteti ma koliko sjajno izgledali i privlačno mirisali, jer jaki začini često pokrivaju okus i miris pokvarenog mesa.

Ljeti su ipak najopasnije školjke i morski plodovi (lako pokvarljivi), ali i sladoledi i druge slastice koje u sebi sadrže jaja, posebno ako nisu pravilno posluženi u rashladnim uređajima.

>>Znate li kako hrana utječe na raspoloženje? Evo što jesti ako patite od depresije ili nesanice

>>U Iranu nitko ne jede sam, a tada je sve fino

Komentara 1

AN
anticenzura
08:49 23.06.2015.

Hrvati ceprkaju po kontejnerima, oni su davno postali imuni na sve bakterije, da i goluba progutaju ne bi im nista bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije