Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisni savjeti

Znate li kako hrana utječe na raspoloženje? Evo što jesti ako patite od depresije ili nesanice

ljesnjaci
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
19.06.2015.
u 09:55

Donosimo savjete koje namirnice konzumirati kako biste popravili svoje raspoloženje

Jeste li se ikada pitali kako hrana utječe na vaše raspoloženje? Nutrijenti koje unosite utječu na razinu glukoze i inzulina koji pak utječu na vaše raspoloženje i rasuđivanje, javlja Huffington Post.

Ako se nakon ručka često osjećate pospano, pod stresom ili patite od manjka energije to je zato što nakon hranjenja raste razina šećera u krvi i tijelo potiskuje proizvodnju oreksina, kemikalije u vašem mozgu koja je odgovorna za osjećaj budnosti tj. pripravnosti.

Donosimo savjete koje namirnice konzumirati kako biste popravili svoje raspoloženje.

Stres i tjeskoba

Kad ste pod stresom ili se osjećate tjeskobno, jedite čokoladu. Šećer i masti iz čokolade mogu povećati razinu serotonina i endorfina, a kakao će poboljšati vaše raspoloženje i pomoći vam da jasno razmišljate.

Manjak koncentracije

Ako se ne možete koncentrirati, popijte šalicu kave, no budite oprezni. Previše kofeina može dovesti do depresije i nesanice  kao i promjene raspoloženja.

Nedostatak sna

Patite li od nesanice i kronično ste neispavani, svoje tijelo opskrbite zdravim proteinima koji se nalaze u jajima, piletini ili sardinama. Proteini bogati omega-3 masnim kiselinama utječu na serotonin, kemikaliju koja radi kao neurotransmiter odgovoran za promjene raspoloženje.

Depresija i umor

Lješnjaci su bogati izvor energije koji obiluje brojnim nutrijentima dobrim za zdravlje, a i bogati su mineralima poput mangana, kalija, kalcija, bakra, željeza, magnezija, cinka i selena.

>> Ova hrana ubrzava starenje. Evo zašto je treba izbjegavati u širokom luku

Komentara 1

Avatar Perica1
Perica1
13:06 19.06.2015.

Ako patite od depresije i nesanice pijete psihofarmake i nemate baš neki apetit. Tablete su vam hrana. Takvih u HR ima koš i još.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije