Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASNIVANJE OBITELJI

Trudnoća u tridesetima nosi rizik za majku i za dijete

trudnice,trudne žene,portal
Grgo Jelavić/PIXSELL
26.02.2013.
u 07:35

Pripremanje: Za dijete treba se pripremiti emotivno, a tijelo dovesti u formu

Majčinstvo se, pokazuju statistike, “preselilo” u tridesete pa i u četrdesete godine, a žene su dvadesete posvetile obrazovanju, karijeri, stvaranju financijske i emotivne platforme. Nekadašnji prioriteti poput udaje, djece, karijere promijenili su se u školovanje, posao, odabir partnera, kupnju nekretnine i u trenu – evo ih na pragu tridesetih. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, šezdesetih godina žene su prvo dijete rađale kad su im bile 23 godine, a 2005. godine, primjerice, tek sa 28 godina. S obzirom na to da se trend nastavlja, dobna granica prvorotki približila se tridesetoj, a prema podacima struke i prelazi je.

Prvorotke sa 30

– Svojedobno se “lijepila” dijagnoza “primipara vetusta” (stara prvorotka) svakoj rodilji kojoj je bilo 30 godina. Danas je situacija sasvim drukčija – objašnjava prof. dr. Dražen Postružnik, specijalist ginekologije i opstetricije s međunarodnim stažem i iskustvom.

– U SAD-u, pokazuju posljednje statistike, čak jedna od pet žena koje rađaju (20%) u dobi je od 30 do 35 godina. Broj poroda u toj dobnoj skupini veći je od svih drugih dobnih skupina što govori u prilog tezi da žene trudnoću ostavljaju za tridesete. Primjerice, 1985. godine srednja dob za rađanje bila je 27 godina, danas je 31 i penje se – kazao je prof. dr. Postružnik svjetske statistike. Porast je broja rodilja odmaklije dobi frapantan – u posljednjih nekoliko godina zabilježeno je 40% više poroda majki u dobi od 35 do 39, a čak 60% u dobi od 40 do 44 godine. No, trudnoća u dobi kada žene steknu neka iskustva u neku ruku ide u prilog ženama.

– Prvorotkinje u zrelijoj dobi ozbiljnije se pripremaju i planiraju trudnoću te su svjesnije opasnosti koje ona može donijeti, za razliku od mladih djevojaka kojima je iskustvo podjednako neupućenih vršnjakinja često najčešća edukacija.

Svaka bolest povećava rizik

S medicinske strane gledajući, taj fenomen ne ide uz optimalne fiziološke faktore. Osim rizika od pogoršanja postojećih patoloških stanja poput visokog tlaka, metaboličkih poremećaja te opasnosti po zdravlje djeteta, spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja – svaka bolest od koje pati žena u trudnoći izložena je povećanom riziku od pogoršanja.

>> Bebe pamte jezik još u maminom trbuhu

Komentara 7

AM
Axis Mundi
14:15 28.02.2013.

"primipara vetusta" - ne želim ovo ni izgovoriti, kako ružno zvuči, i kako se obilježavalo žene, a i dan-danas ih se obilježava. čovječe, pa koliko to ima "ladica" u koje nas, sve ljude općenito, smještaju? inače, "pravo vrijeme" je bašš ono kad je žena napokon zatrudnjela i rodila, neka prije, neka kasnije. s nadom da je dijete željeno, i s čovjekom koga voliš, imaš neku "priču" s njim, ako je ikako moguće. ako je posvajanje u pitanju, također - nekom prije, nekom kasnije. ostalo su neumjesna naklapanja i zabadanje nosa u privatne stvari i odluke, bilo da je riječ o nekoj koja je rodila sa 18 ili 42.

VM
vms
08:41 26.02.2013.

koja glupost i najobičnija propaganda bez pokrića.osobno radim sa trudnicama,novorođenčadi i dojenčadi i upće to nisam primjetila a godišnje radim sa njih najmanje 400.čini mi se da ima više komplikacija kod curica 18do 20 a one sa trideset su čisto solidna populacija,sve do 35 je u redu.kasnije može biti riskantnije ali ništa posebno.od 40 nadalje je dosta riskantno.čini mi se da je ovo neka krnja populacijska propaganda.žene u kuhinju i po mogućnosti sa troje djece do tridesete pa da ne stigne apsolutno ni jedan trenutak posvetiti svojem napretku kao ljudskog bića.njihova funkcija je ipak prvenstveno prokreacija a ostalo ak stigne od kuhače,djece,muža i zadovoljavanja njihovih potreba.

MI
mica1111
08:24 26.02.2013.

...nema veze,ja prvo rodila u 33-oj,a četvrto u 42-oj godini...ako si zdrava,možeš kad hoćeš,a neke ni sa 20 ne mogu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije