Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Trudnice bi trebale gledati vesele filmove

trudnica
Photos.com
11.03.2010.
u 14:00

Dijete u utrobi postaje mirno i nepomično ako je film tužan. Naprotiv, ako majka gleda ugodan i veseo film, nerođeno dijete maše ručicama i pokreće se.

Trudnice bi trebale gledati komedije i druge vesele filmove sa sretnim završetkom. Naime, znanstvenici su utvrdili da dijete u utrobi reagira na majčino raspoloženje dok gleda film. Dijete postaje mirno i nepomično ako je film tužan. Naprotiv, ako majka gleda ugodan i veseo film, nerođeno dijete maše ručicama i pokreće se. Istraživači zasad ne znaju na koji način dijete pokupi majčine emocije, ali pretpostavljaju da se navala njezinih hormona prenosi izravno na dijete. Ovo je "filmsko" istraživanje objavljeno u časopisu New Scientist magazine, a daljnji je dokaz da majčina raspoloženja i razina stresa utječu na nerođeno dijete. Prethodna su istraživanja pokazala da trudnice koje su pod stresom imaju veći rizik od preranog porođaja. A djeca majki pod stresom imaju i dvostruko veći rizik  za manji kvocijent inteligencije. Djeca čije su majke u trudnoći bile pod stresom također mogu biti hiperaktivna te patiti od emocionalnih problema. Istraživanje su proveli japanski znanstvenici na sveučilištu u Nagasakiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije