Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Trebamo li se odreći šparoga? Nove studije povezuju ih s rakom

Nova istraživanja govore kako aspargin, kojeg ima u šparogama, ali i u drugoj hrani, možda utječe na širenje raka dojke...
14. veljače 2018. u 09:35 1 komentara 1888 prikaza
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon objave studije u časopisu Nature koja govori da je aspargin možda utjecao na širenje agresivnog oblika raka dojke u miševa, internet se užario zbog traženja odgovora na pitanje treba li se odreći šparoga koje sadrže tu prirodnu aminokiselinu. 

laboratorij Bez kemoterapije Razvija se cjepivo koje izravno uništava tumorske stanice

Prirodno je da je nakon objave studije poraslo zanimanje za pitanje može li konzumacija šparoga povećati broj oboljenja od raka dojke, no istina je složenija, prenosi britanski portal Mirror. Ponajprije, studija je provedena na miševima, a razvoj bolesti u životinja i ljudi ne poklapa se uvijek.

Nadalje, nije utvrđeno da aspargin može izazvati rak, čak ni u miševa. Pronađeno je da ta aminokiselina ubrzava širenje raka, ali ne da ga uzrokuje. Odgovor na pitanje treba li se čovjek odreći šparoga glasi – potrebna su dodatna istraživanja. Ako ta ispitivanja pokažu da aspargin ima jednak učinak na ljude, tada možda (a to možda je veliko), može voditi u nove načine liječenja raka dojke.  Istraživanje bi moglo pokazati načine blokiranja proizvodnje aspargina u tijelu ili bi pacijenti mogli ograničiti njegov unos u svakodnevnoj prehrani. 

Aspargin je kemijski spoj koji se prirodno nalazi u tijelu. Ima ga u šparogama, ali i u drugoj hrani. Proteinima bogata hrana kao što su govedina, perad, jaja, riba, mliječni proizvodi i neki plodovi mora također sadrže aspargin. Ima ga u krumpiru, orasima, povrću, soji, sjemenkama, u cjelovitom zrnju.  Razine aspargina niske su u voću i povrću, osim u šparogama.  Zasad nema potrebe mijenjati prehranu, smatraju znanstvenici.

"Za sada nema dokaza da ograničenje neke hrane može pomoći u borbi protiv raka, pa je važno da pacijenti razgovaraju s liječnikom prije nego što se odluče na bilo koji način promijeniti prehranu u vrijeme liječenja", kaže Martin Ledwick iz  britanskog centra za istraživanje raka.

Neka su druga istraživanja pokazala da promjene u prehrani mogu utjecati na rast raka. Tako je devetgodišnja studija završena u 2017. pokazala da šećer može poticati rast tumora u stanicama kvasca (ali opet ne u ljudskim stanicama). No znanost se razvija pa bi tako istraživanje provedeno na miševima možda moglo pomoći znanstvenicima u daljem radu. 

Znanstvenici su utvrdili da se u ljudi rak može brže širiti kada stanice raka mogu lakše proizvoditi aspargin, no zasad ne znaju što utječe na to niti znaju najbolji način kako to usporiti. Kada to ustanove, otkrit će tajnu zaustavljanja širenja raka. 

Lijek za liječenje leukemije zvan L-asparagine također ima potencijal usporavanja širenja raka dojke. Kada su miševi dobili taj lijek koji blokira proizvodnju aminokiseline, lijek je smanjio sposobnost raka dojke da se širi na druge dijelove mišjeg tijela. 

"Kada se sposobnost aspargina smanji, vidimo manji učinak na primarni tumor dojke, no umanjila se i sposobnost širenja tumorskih stanica u druge dijelove tijela", kaže voditelj studije sa Sveučilišta u Cambridgeu Greg Hannon.

Kada se bude znalo više o interakciji kemolijekova i aspargina, to bi moglo voditi dobivanju uspješnijeg koktela za liječenje raka dojke. Za sada, proučavanje aspargina moglo bi nam donijeti terapiju, ali je važno napomenuti da to nije lijek. 

Kada bi liječenje raka bilo stvarno tako jednostavno da je dovoljno isključiti neke sastojke iz prehrane, znanstvenici bi vjerojatno već imali pravi odgovor.

mobitel Istraživanje Jesmo li ovisni? Više od polovice Hrvata nosi mobitel i u krevet Srce Istraživanje na štakorima Visoke doze zračenja mobitela povezane su s pojavom tumora oko srca penis Zamjena za Viagru? Novo istraživanje o aspirinu razveselit će sve koji imaju problema s erekcijom

VIP izdvaja za Vas