Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve ovisi

Treba li djecu kažnjavati kad su 'zločesta' ili nagrađivati ako budu dobra? Evo što kaže psihologinja

Roditeljstvo
Shuttershock
19.11.2021.
u 07:00

Na njen se video nadovezala i psihologinja za djecu i adolescente Lisette Kuijt koja kaže da se za odgojnu strategiju treba odlučiti tek kad nam je jasan uzrok problematičnog ponašanja.

Nedavno je influencerica Shari Jonas objavila video o odgoju koji je brzo postao viralan, u u kojem autorica dijeli i vlastito roditeljsko iskustvo. Ona kaže da se discipliniranje djece provodi na dva načina; negativnim podražajem ili kažnjavanjem, te pozitivnim podražajem ili nagrađivanjem.

I premda i jedan i drugi način, dodaje Jonas, mogu biti učinkoviti, treba znati da ne reagiraju sva djeca isto na kaznu ni na nagradu, pa roditelji trebaju odlučiti što je najbolje za njihovo dijete.

- Moj sin je uvijek bio 'živo' dijete koje je stalno upadalo u nevolje, a što je više pažnje dobivao, bio je sretniji - ispričala je Jonas, no učitelji su ga, kaže, stalno kažnjavali slanjem u kut, premještanjem u drugu klupu, čak i slanjem ravnatelju, a ništa nije pomagalo sve dok ona nije odlučila otići u školu i predložiti im drugačiji pristup, nagrađivanje. 

Maja Šuput slavi 42. rođendan, oduševila je fotografijama sa sinčićem Bloomom: "Sve su mi želje ispunjene"

Roditeljstvo
1/5

- Tada je za dobro ponašanje počeo dobivati zlatne naljepnice, bez ponižavajućih kazni, i potpuno se promijenio - rekla je, a prenosi The Sun

Njen je video među ostalima komentirala i psihologinja za djecu i adolescente Lisette Kuijt koja kaže da se za odgojnu strategiju nagrađivanja ili kažnjavanja treba odlučiti tek kad nam je jasna djetetova motivacija, odnosno uzrok njegovog problematičnog ponašanja... 

@sharijonaslifefx

How to change your child’s behavior WITHOUT punishing them? ##positiveparenting ##raisingchildren ##teachingchildren ##adviceforparents

♬ original sound - LifeHack Inspirational Creator

- Postoje četiri opće motivacije za negativno ponašanje: traženje pažnje, osjetilno zadovoljstvo, želja za bijegom od ili pristupom prema nekom željenom objektu ili aktivnosti - rekla je Kuijt. Dodala je i da se spomenuto dijete očito ponašalo problematično jer mu se sviđala pažnja kolega iz razredu i učitelja koju bi tada dobio.

Učitelj ga je onda, kaže psihologinja, javnim kažnjavanjem nesvjesno još više nagradio, s još većom pažnjom njega i cijelog razreda, a dijete tada nema razloga prestati s takvim ponašanjem, jer dobiva ono što želi. 

Kuijt kaže i da je Jonas brzo shvatila da, iako ponašanje njezina sina nije prihvatljivo, postoji bolji način za upravljanje njime.

- Što se tiče discipline, dobro se usredotočiti na ponašanje koje želite promijeniti, a ne na samo dijete - rekla je, jer djeca nikad ne planiraju loša ponašanja, no brzo shvate da tako dobiju reakciju i pažnju koja im treba, čak i ako je reakcija negativna...

Ljudi rođeni na ove datume, imaju veći vjerojatnost da će postati uspješni!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije