Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolesti i rođenje

Evo kako mjesec rođenja utječe na vaše zdravlje

Žena
Foto: Thinkstock
1/2
09.08.2015.
u 19:00

Ako ste rođeni u svibnju, imate najmanje šanse da obolite od neke bolesti, a ako vam je pak mjesec rođenja listopad, tada su šanse da se razbolite najveće

Ako ste rođeni u svibnju, imate najmanje šanse da obolite od neke bolesti, a ako vam je pak mjesec rođenja listopad, tada su šanse da se razbolite najveće. Do tog su zaključka došli znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku nakon što su istraživali povezanost mjeseca rođenja s raznim bolestima. Otkrili su kako je 55 različitih bolesti povezano s mjesecom rođenja.

Prema istraživanju, 675 osoba koje imaju dijagnosticiran ADHD rođeni su u studenome, astmu ima najviše osoba rođenih u srpnju i listopadu, a nekoliko vrsta srčanih bolesti usko je povezano s osobama rođenim u ožujku.

U nastavku donosimo popis bolesti po mjesecima, a do kojeg su došli znanstvenici iz New Yorka.

Siječanj - Hipertenzija, kardiomiopatija (bolest srčanog mišića)

Veljača - Rak pluća i bronha

Ožujak - Zatajenje srca, aritmija

Travanj - Angina

Svibanj - Sretni mjesec koji nije povezan s nijednom bolešću

Lipanj - Angina pektoris

Srpanj - Astma

Kolovoz - Još jedan sretni mjesec

Rujan - Kronično povraćanje

Listopad - Osjetljivost na ubode insekata, spolno prenosive bolesti, infekcija prsa

Studeni - Aritmija, rak pluća, bolest mitralnih zalistaka

Prosinac - Modrice

Ipak, liječnici upozoravaju kako ljudi ne trebaju odmah dizati paniku zbog ovih podataka jer se radi samo o statistikama.

– Rizik povezan s mjesecom rođenja je relativno malen kad usporedimo neke druge rizike koji dovode do oboljenja – rekao je dr. Tatonetti.

>> Zagrepčani žive dulje: Evo koliko žive muškarci, a koliko žene

Komentara 1

OK
okus
10:30 10.08.2015.

Glupix

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije